– Tjusningen är att det är på rätt plats. Det var här det var, säger Liselott Karlson-Selén och betonar ordet "här". Den här lördagen är det hon som är värdinna på museet, som med föremål, texter och urklipp berättar den kvinnliga medborgarskolans på Fogelstad historia.
Det var precis här, på gården Fågelsta i Julita, som den kvinnliga medborgarskolan drog i gång med "urkursen" 1922 och ordinarie kursverksamhet från 1925. Tanken var att kvinnorna, som just fått rösträtt, skulle få chansen att lära sig hur man faktiskt blir en aktiv medborgare i samhället. Hur engagerar man sig politiskt? Hur talar man inför grupper? Och de politiska och samhälleliga frågorna kvinnorna runt Fogelstad tampades med då, är aktuella än idag.
– Vi hittade en bunt med Tidevarvet på vinden här. Jag slog upp en av tidningarna på måfå och det stod "Ungdomsarbetslösheten är för hög" i en rubrik och "Barnmorskorna har dåligt betalt" i en annan. Det är precis samma frågor som idag, säger Liselott Karlsson-Selén.
Några hundra besökare i museet, inrymt i en byggnad som kallas "Rosenhane", blir det varje sommar. Men kommer det inga besökare gör det inte så mycket, säger Liselott Karlsson-Selén.
– Det är klart jag vill att det ska komma folk, men kommer det ingen blir det en filosofisk stund. Det känns att det här är en plats fylld av god verksamhet, med plats för närvaro och begrundan på en gång, säger hon.
Nytt för i sommar är ett samarbete med konstnären Åsa Elzén, som kommer att ställa i ordning ett rum, där besökarna får höra ett brev, skickat från en baderska vid kurorten Bie till Honorine Hermelin, som var rektor under hela medborgarskolans tid på Fogelstad. I Bie, på Biebiennalen, får besökarna höra en uppläsning av rektor Hermelins svarsbrev till baderskan.
I sommar finns också en modell av det minnesmärke, som till medborgarskolans minne ska sättas upp vid kulturhuset Ängeln i Katrineholm, att beskåda på Fogelstad.
– Allt händer just nu. Minnesmärket, vi ska få kommunens kulturstipendium och så har jag lagt om stengången här utanför, utbrister Clara Waller, en annan av Fogelstads eldsjälar och medlem i styrelsen för kulturföreningen Fogelstad sedan starten.
En annan nyhet för sommaren är än mer praktisk:
– Nu kan man betala med swisch här, säger Clara Waller.