Under söndagen avslutades vattenveckan i Sörmland. I samband med det anordnade Katrineholms kommun en vattendragsvandring, tillsammans med Sportfiskarna, vid Öljaren.
Fritidsfiskaren Tore Karlsson inledde med lite information om sjöns historia. Bland annat berättade han om sin morfar som en gång i tiden planterade ut kräftor i sjön och att det mesta av fisken i sjön i dag går på export. Han efterlyste också fler fritidsfiskare på Öljaren.
– Förr fiskade alla gårdarna själva. Jag tycker att det skulle vara roligt att se lite fler folk på sjön, sa han.
Sedan tog Rickard Gustafsson från Sportfiskarna över.
Han berättade bland annat om hur fisket har förändrats, från någonting som alla var beroende av till att blir en lyx- eller turismverksamhet. Han berättade också om rovfiskens viktiga roll i ekosystemet.
– Ett bra ekosystem är som en upp och nervänd pyramid där vi vill se flest gäddor, abborrar och andra rovfiskar.
Han talade vidare om hur man med hjälp av så kallade risvasar, av exempelvis dumpade gamla julgranar, faktiskt kan öka mängden fisk i sjön.
Besökarna fick också stifta närmare bekantskap med en rad fiskar som finns i Öljaren. Vid det här tillfället simmade de tillfälligt runt i stora plastlådor.
Under eftermiddagen demonstrerade också Rickard Gustafsson hur fiske med elektronisk ström går till.
Elfiske är en metod som används för att ta reda på hur fiskarna mår och hur fiskbeståndet ser ut i en sjö eller i ett hav.
– Det här är ju främst för miljöövervakning. Fiskar är känsliga för miljöförstöring och de svarar först om det finns problem i ett vattendrag, säger Rickard Gustafsson.