Under tre dagar har Sveriges kvinnoorganisationer anordnat ett läger för unga tjejer och kvinnor, i åldrarna 13-20 år, vilket SVT Sörmland var först med att berätta. Lägret har lockat till sig ett femtiotal tjejer, från olika delar av Sverige. Lägret på Fogelstads kvinnliga medborgarskola i Julita, handlar om feminism, jämställdhet, kvinnors rättigheter och att stärka unga tjejer.
– Det är första gången som lägret anordnas och det var här på Fogelstads kvinnliga medborgarskola som kvinnorna, för ungefär hundra år sedan, kämpade för rösträtt. Att vi är här nu, med en ny ung generation feminister känns fint, säger Clara Berglund, generalsekreterare på Sveriges kvinnoorganisationer.
Under lägret har tjejerna fått deltagit i olika föreläsningar, samtalat om frågor kring jämställdhet och feminism, men även badat och sjungit karaoke. Ledarna berättar att många tjejer som deltar på lägret, kommer från utsatta områden i Sverige och som under dessa dagar fått känna på samhörighet och fått känna sig mer sedda.
– Det är nästan svårt att beskriva med ord hur stort det här är för oss och de som deltagit. Det har varit mycket känslor och många gemensamma tankar som delats. Dessa dagar har varit fantastiska och det värmer i hjärtat, säger Mira Palme, projektledare på Sveriges kvinnoorganisationer.
Tre av alla unga tjejer och kvinnor som deltagit under lägret är Ares Hedström, 16, Solin Hermen, 15, Dorcas Mawakalinga, 15. De är alla rörande överens om att de har haft roliga dagar tillsammans.
– Det kändes som att jag behövde detta innan skolan börjar. Jag bor i Stockholm och där känns det som att man ständigt blir dömd av andra. Men här finns inte den känslan, av att man har ett förstoringsglas på sig. Alla är här för att ha roligt tillsammans och ingen är dömande, vilket är en härlig känsla, säger Solin Hermen, 15.
De unga tjejerna berättar att de upplever att de inte får uttrycka sig hur de vill i dagens samhälle, i deras omgivning eller i exempelvis skolan. Därför är de extra glada att de åkte till lägret och fick träffa likasinnade tjejer som fokuserar på samma frågor som de själva.
– Om man börjar prata om feminism upplever jag att människor suckar, eller himlar med ögonen. Det gör att det känns väldigt skönt att få vara här och få umgås och prata om dessa frågor med likasinnade, säger Ares Hedström, 16.
Har ni varit på läger innan – där båda könen deltagit?
– Ja jag har varit på många läger innan och den största skillnaden är att jag inte har bråkat med någon här. Killar tar så mycket plats och har jag sagt ifrån eller emot har det alltid slutat med att jag blivit dumförklarad, trots att jag inte borde det, säger Ares Hedström.
– Jag tycker också att den största skillnaden är att här har alla samma inställning, att bara ha roligt och man behöver inte vara rädd att känna sig utanför. Här är det inte lika mycket grupperingar och man kan hoppa in i samtal överallt och man blir alltid välkommen, säger Solin Hermes.
Kommer ni att återvända om det blir av nästa år?
– Ja, det måste bli av nästa år, instämmer alla tre.
– Jag vill inte att lägret ska ta slut. Tre dagar har gått för fort och jag önskar jag kunde vara här i ett helt år, säger Dorcas Mawakalinga.