Dags att förodla: Erikas bästa tips

I sin villaträdgård i Julita odlar Erika Wall både grönsaker och blommor. 
Nu är det förodling som gäller och i den gamla smedjan på tomten är det fullt med odlingar. 

I smedjan på villatomten i Julita odlar Erika Wall många sorters växter. Nu är smedjan full av förodlingar, av både grönsaker och blommor.

I smedjan på villatomten i Julita odlar Erika Wall många sorters växter. Nu är smedjan full av förodlingar, av både grönsaker och blommor.

Foto: Cecilia Ehrencrona

Julita2025-04-04 20:28

I ett gult tegelhus i slutet av en av Julitas villagator bor Erika Wall sedan i februari i fjol. På den stora gräsmattan har hon rymliga odlingslådor där redan luktärtor och ranunkler planterats ut, skyddade från stark vårsol och hårda vindar under fiberduk. I den gamla smedjan som hör till huset har hon förodlingar i hyllor och lådor, många med växtbelysning. 

– Jag odlar blommor och grönsaker, av många slag. Nu odlar jag mest blommor till snitt. Dahlia, lejongap, astrar, solboll, eterneller, säger hon. 

Bland grönsakerna odlar hon helst det man faktiskt äter mycket av: Gurka, tomat, lök och potatis. 

– Jag har odlat lite mer konstiga saker tidigare, men det blir inte riktigt av att man äter det och då är det lite ovärt arbetet. 

Odlingstraditionen har hon från mormor, som hade en prunkande kolonilott i Mogetorp, och från farmor och farfar som också odlade mycket. 

Snygga lerkrukor kan man knappt ha för många av, när man odlar.
Snygga lerkrukor kan man knappt ha för många av, när man odlar.
I lådan står verktyget "Soil blocker", som Erika använder för att göra egna odlingsbriketter av jord. Med sådana behöver hon inte använda krukor till fröerna.
I lådan står verktyget "Soil blocker", som Erika använder för att göra egna odlingsbriketter av jord. Med sådana behöver hon inte använda krukor till fröerna.
Erika Wall i den gamla smedjan, där hon har sina odlingar. Så här års är det förodling som gäller.
Erika Wall i den gamla smedjan, där hon har sina odlingar. Så här års är det förodling som gäller.

Så här års är det dags att förodla många växter, för att de ska hinna utvecklas ordentligt. Hos Erika Wall finns en hel hylla full med dahliaknölar, många av dem är planterade i plastpåsar. Erika Wall vattnar dem lite när hon sätter knölarna i påsarna med jord, men annars ska de inte ha vatten förrän gröna blad börjar synas. Just den här dagen sår hon gurkfrö i krukor; ett frö per kruka. 

Hennes bästa förodlingstips är först och främst att inte så för tidigt. 

– Det beror på var i Sverige man bor. Men mikroklimatet kan skilja sig från trädgård till trädgård också. 

Erika Wall tittar till ranunklerna, som hon odlar för första gången i år. Hon har redan satt ut plantorna under fiberduk.
Erika Wall tittar till ranunklerna, som hon odlar för första gången i år. Hon har redan satt ut plantorna under fiberduk.

Ett annat tips är att inte vara så ängslig. Erika Wall sätter ut sina plantor tidigt, luktärtorna redan nu, och väntar inte in järnnätterna. 

– De klarar flera minusgrader. Men blir det tio minus får jag kanske plocka in dem. 

Växtbelysning är något annat hon gärna tipsar om. 

– Annars får man de här långa rangliga plantorna, som inte mår så bra. 

Tomatplantor i rosa krukor och Erikas i år enda paprikaplanta i grå krukan.
Tomatplantor i rosa krukor och Erikas i år enda paprikaplanta i grå krukan.

Ett annat tips är att läsa noga på fröpåsen. 

– Det står där hur djupt man ska så. På vissa påsar står det om frönas grobarhet, det är viktigt. 

Perlite och vermikulit tipsar hon också om att använda. Pelite används för att täcka fröerna med istället för jord, eller blandat med jord, till frön som vill ha ljus för att gro. 

Vermikulit är ett lerbaserat material som håller fuktigheten bra. 

Något man alltid lyckas med är spenat, tipsar hon om.

– Jag har satt spenat i växthuset redan nu, säger Erika Wall, som räknar med att kunna skörda den första spenaten om bara ett par veckor. 

Allt lyckas inte alltid. I krukan var det blomstermorot, som glömdes bort vid vattningen och dog.
Allt lyckas inte alltid. I krukan var det blomstermorot, som glömdes bort vid vattningen och dog.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!