Den 22 oktober var det dags igen för högskoleprovet i Katrineholm. Ett 90-tal hoppfulla människor mellan tonåren och 50-årsåldern satte sig ner på Duveholmsgymnasiet för att mäta sina kunskaper. Som mest kan man få 2.0, men snittet i landet, som beräknas efter varje prov, var denna gång 0.88.
En av alla som satt och gnuggade geniknölarna var 18-åriga Erik Dahlkvist från Julita. Han går sista året på teknikprogrammet med inriktning informations- och medieteknik på Katrineholms tekniska college, KTC. Han hade aldrig skrivit provet innan, och för att vara första gången är han väldigt nöjd med att ha fått näst bäst resultat i hela kommunen: 1,45.
– Jag trodde att jag skulle få lägre, så jag blev lite överraskad. Jag hade ingen aning om att jag skulle bli tvåa, i alla fall, säger han.
Redan under provtiden kände han att vissa delar gick bra, men han kände sig samtidigt stressad över tiden.
– När jag gjorde provet kändes det mest hektiskt, jag hann inte med alla frågor. Det svåraste är allt som har med svenska språket att göra. Det som gick bäst var mattedelen, den klarade jag väldigt bra. Jag har nog lite lätt för det, men jag är också väldigt intresserad av programmering.
Pratar man om resultatet i skolan eller blir man kallad för "pluggis" då?
– Nja, lite har man väl sagt, men man får ha lite respekt för andra också. Det är ingen som säger "pluggis" på teknikprogrammet i alla fall. Jag har börjat satsa mer nu under gymnasiet. Jag insåg att ju bättre det går, desto fler dörrar kan jag hålla öppna.
Han tror inte heller att föräldrarna blev särskilt överraskade av att han fick ett bra resultat.
– Det var nog rätt väntat för dem. Men jag skulle inte säga att jag känner press från dem, det är mest jag som pressar mig själv.
Erik berättar att han gjorde provet för att säkra att han kommer in på de utbildningar han vill söka efter gymnasiet.
– Jag satsar på att bli civilingenjör inom något datarelaterat ämne. Jag tänker plugga vidare direkt, jag vill gärna komma ut i arbetslivet. Jag skulle vilja ha programmering som yrke, till exempel att analysera säkerhet och göra det så säkert som möjligt.
Kommer du att skriva provet igen?
– Jag kommer att satsa på ett ännu bättre resultat nästa gång.