Ekologiskt – räddning eller återvändsgränd?

Den senaste tiden har diskussionen om ekologiskt lantbruk varit intensiv. Är det räddningen för den biologiska mångfalden eller orsakar det svält? Några lantbrukare i Julita tror mer på en medelväg.

Foto: Fotograf saknas!

Julita2014-11-29 07:00

Lars Ohlson är ekologisk lantbrukare sedan många år tillbaka. På Segerhults gård i Julita producerar han ägg och spannmål. Han tror att det bästa när det gäller ekologiskt lantbruk kontra konventionellt är att mötas någonstans däremellan.

– En önskan är vi möts någonstans mittemellan, det tror jag är mer korrekt. Det behövs både konventionell odling och ekologisk. Som jag förstår har forskningsrapporten slagit generellt mot allt ekologiskt lantbruk och det blir fel, säger Ohlson.

Som exempel tar han svenskt ekologiskt jordbruk kontra jordbruk i u-länder. Generellt sett kan det vara svårt att öka skördarna i Sverige medan ekologiskt jordbruk kunnat göra det i u-länder. Samtidigt finns det klara problem med det konventionella jordbruket konstgödning.

– Vi kan inte fortsätta att vräka ut fosfor, det är en ändlig resurs på jorden och kommer att ta slut om vi fortsätter så här. Och när det gäller djurhållningen är jag helt säker på att våra djur har det bättre än de i ett konventionellt lantbruk, säger han.

Väl ute på gården visar det sig snart att det inte är på tal att hälsa på hönsen. I och med fågelinfluensan är det hårdare restriktioner. Gisela Meinhold som arbetar på gården hämtar dock ut en tupp ur hönshuset.

– Många har inte tuppar eftersom de äter mer än hönsen och inte producerar något, men vi har märkt att hönsen blir lugnare. Tupparna vaktar dem när de vistas utomhus. Men det är inget krav för att vi är en ekologisk gård, säger hon.

Gisela Meinhold tror att debatten den senaste tiden om ekologisk mat skadar mer än den gör nytta.

– Det här gör konsumenterna förvirrade. Min ståndpunkt är att det är fel att slå undan benen på det ena eller andra. Vi ska jobba på båda sätten, inget är fulländat och vi behöver utveckla bägge, säger hon.

Ohlson har en något kontroversiellt syn på hur det ekologiska jordbruket skulle kunna vinna mark. Att göra det mindre ekologiskt.

– Det här blir jag väl hängd av Krav för att jag säger, men en kompromiss skulle göra det enklare för oss. Om vi fick använda besprutningsmedel vart tionde år för att få bort ogräset skulle vi spara mycket diesel, men fortfarande bara använda 1/20 av det besprutningsmedel en konventionell lantbrukare använder, säger han.

– Det skulle göra det enklare för oss, maten skulle bli billigare och jag tror att det är en sådan lättnad som måste till om Sverige ska kunna ha 100 en ansenlig del ekologisk odling. Men i dag är det förstås mot reglerna. Vi som arbetar med det ser hur verkligheten ser ut.

Det som både Gisela Meinhold och Lars Ohlson vill lyfta fram är att äta lokalt producerad mat.

– Det är egentligen det enda riktiga. Då kan konsumenten åka ut och titta på gårdarna och se hur det går till. Samtidigt ger det förhoppningsvis ett större intresse för mat, säger Ohlson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!