Både äpplena och deras sjukdomar kunde besökarna lära sig mer om när Julita gård bjöd in till årets äppeldagar i helgen.
I ärlighetens namn ska sägas att även päronen får vara med på ett av äppeldagarnas hörn. Men äpplen fanns det betydligt fler av: i den överdådiga sortutställningen, i en korg på väg in i utställningslokalen, i girlanger runt dörrarna på Julita gårds byggnader, och inte minst i munnen på sortbestämmarna.
Strax efter öppningstid på söndagen var det äppelentusiast nummer hundra som fick hjälp av pomolog Rolf Eskilsson som i sin tur hade hjälp av Sven Plasgård och Klara Holmqvist. Vid Eskilssons sida har tidigare om åren pomologen Håkan Svensson suttit. Men Svensson gick bort nyligen, och för arrangörerna av äppeldagarna är det mycket som inte är sig likt i år.
Sortbestämningen var dock ordnad som tidigare år.
— Grannen tror att det är ett Säfstaholm, sa en förhoppningsfull besökare och räckte fram ett äpple till Rolf Eskilsson.
— Det tror jag också, sa Eskilsson efter att ha skärskådat frukten.
Berit Pettersson från Finnåker nära Fellingsbro hade med sig ett stort, rött äpple som hon ville sortbestämma åt en bekant. Äpplet, berättade hon, kom från ett väldigt gammalt träd i Fellingsbro.
— Det är ett illa medfaret träd, men det ger gott om frukt.
Berit Pettersson besöker Julita gård då och då och har en särskild koppling dit.
— Min morfars far var befallningsman här ett tag.
Andra långväga gäster på äppeldagarna var Elisabet och Björn Torstensson som bor utanför Nora.
— Vi hade med oss två äpplen och fick ett svar – att det inte gick att säga vad det var, berättade Björn Torstensson som inte såg ledsen ut för det.
Glada var också Annalena Söderqvist och Ulf Nylander från Tumbo, Kvicksund som väntade med kölapp, äpplen och päron i händerna. De har en gammal trädgård full med fruktträd och ska dessutom plantera två nya.
— Jag är en trädgårdsnörd, erkände Annalena Söderqvist.