Dialogen som aldrig får tystna

Kulturföreningen Fogelstad har gått in i sitt tredje årtionde med att verka i Kvinnliga medborgarskolans anda. Mycket är på gång: ordföranden är ny, ett efterlängtat minnesmärke ska invigas i år, och oron kring utställningslokalens framtid ser ut att kunna stillas.

invigningsdagen25mars25 72.jpg

invigningsdagen25mars25 72.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Julita2016-03-08 05:00

Att förvalta och vårda ett arv och samtidigt praktiskt hålla dess innehåll levande i nutid, det är Kulturföreningen Fogelstads riktning och utmaning. Riksföreningen har en styrelse med medlemmar från Katrineholmstrakten och en alldeles ny ordförande, Elisabet Thorp, som nu kavlar upp ärmarna för ett nytt verksamhetsår.

När Kuriren tittar in i möteslokalen i Röda huset i samband med det konstituerande mötet, märks det att det handlar om en sammansvetsad styrelse; kramar, skratt och småprat, medlemmar som kommer direkt från jobbet och värmer middag i mikron medan andra lägger pappershögar på bordet. Det känns ungefär som hemma i någons kök.

Så hur mår föreningen 2016?

– Den mår bra. Det är en principsak, säger Clara Waller som har varit medlem i alla år, bortsett från ett halvår i början.

– Det är så otroligt trevligt att vara med, att jag har svårt att ta mig ur. Jag har lärt mig jättemycket.

Elisabet Thorp säger att nog kunde föreningen ha fler än de cirka 200 medlemmar som den har nu. Ett mål är att nå ungdomarna.

– Där är vi inte i hamn.

Styrelseledamoten Ebba Johannesson framhåller kulturföreningens mål att vara museala samtidigt som Fogelstakvinnornas tankar och slutsatser ska användas aktivt i vår tid.

– Det är viktigt att hålla liv i tanken kring medborgarskolan,

Trots att det snart är ett sekel sedan Kvinnliga medborgarskolan bildades är frågorna som drevs i Fogelsta högst levande och viktiga, precis som föreningen som fyllde 20 förra året.

– Vi är stolta över det vi gör, säger Ebba Johannesson.

Utställningen i Julita om Kvinnliga medborgarskolans historia hade 350 besökare förra säsongen. Det är inte mindre än 100 fler än säsongen innan.

– Utställningen är inte försumbar i kommunen, påpekar Ebba Johannesson.

– Många som kommer blir överraskade över att frågorna är så dagsaktuella, säger Elisabet Thorp.

Fastighetsägaren har tidigare aviserat att utställningslokalen ska användas till annat efter årets säsong. Länge har det varit oklart vad som ska hända därefter, men nu pekar allt på att det kommer att hittas en lösning för utställningen i Julita. Den lokala kopplingen, att besökarna med egna ögon kan se byggnaderna och platsen, är mer än viktig, anser kulturföreningens styrelse.

– Och utställningen har betytt mycket för oss själva också. Den blir en påfyllning, för egen del, säger Ebba Johannesson.

På internationella kvinnodagen delar föreningen än en gång ut ett stipendium. Medborgarkurserna för invandrarkvinnor i samarbete med Viadidakt har fortsatt, och i höst ska det kommunala minnesmärket över Fogelstadkvinnorna och medborgarskolan invigas vid kulturhuset Ängeln. "Dialogen fortsätter", som Elin Wägner skrev.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!