Måhända är det inte så många som påskfastar längre, men det hindrade inte Julitas nya präst Simon Johansson att ta initiativet till en karneval. Under söndagen samlades ett 80-tal i föreningshuset Lidabacke för en fest och stora som små dök upp i härliga utstyrslar. Prinsessor och riddare samsades med ponchos i regnbågens färger och damer i Hawaiiinspirerade kreationer med batteridrivna ljusslingor.
I Arken som annars mest huserar bygdens motionärer blev det först en samling. Kyrkokören svängde rejält med latinamerikanska rytmer och det bjöds även på ett tänkvärt skådespel kring när allt inte blir som man tänkt men blir bra ändå.
– Karneval är en fest för oss alla, en glädjens högtid där vi får ha roligt tillsammans. Fastlagssöndagen handlar om kärlek, att dela med sig till andra, sade prästen Simon Johansson.
Sylvia Pettersson var inte sen att nappa på utklädningstemat och väckte uppmärksamhet i en yvigt lilalockig peruk.
– Jag hittade den i barnens utklädningslåda, förr gick man ju mycket på maskerad så jag passade på!
Ingalill Wistrand gjorde även hon tummen upp för initiativet till en annorlunda kyrkosöndag.
– Simon är beundransvärld som drar igång det här. Karneval har vi aldrig haft förut, sade hon.
Dagen till ära hade även några medlemmar gett en julsång från Puerto Rico ny text. "I midnattstimmen" förvandlades till Julitas egen karnevalsång och den kommer med största säkerhet att komma till pass igen.
– Det här visar att man kan göra gudstjänst på ett annat sätt och karnevalen kommer absolut att bli en tradition, lovade Simon Johansson.
Efter samlingen vankades det hamburgare för karneval är ju den sista chansen att få äta kött om man ämnar fasta.
Med under dagen var även Sandra Ekstrand från Katrineholm som är uppvuxen i Rio de Janeiro. Hon berättade om karnevalens historia. Sedan hennes barndom har karnevalen i Rio förvandlats och har även en mörkare sida trots allt glitter och glam.
– Folk var lugnare förr, men tyvärr har det drivits till sin spets med mer naket och våldsamheter. Många blir gravida utan att veta vem fadern till barnet är. Rioborna själva åker ofta ut till landet under karnevalen för att komma undan tumultet, berättade hon.