– När vi var små hade vi alltid pepparkaksbak hos mormor innan jul. Då fick man låna ett litet förkläde, sen hade hon förberett degen så vi bara behövde komma dit och baka våra figurer. Men mycket av degen gömde man i sin ficka på förklädet så man kunde äta upp det efter. För degen var ju godast.
Cissi Strand tävlade tillsammans med Stockholm culinary team i matlagnings-OS i Tyskland i oktober. De tog hem guldet.
– Nu har jag äntligen landat efter den här fantastiska OS-resan. Jag har börjat förstå vad jag faktiskt varit med om. Det har varit ett tufft år med mycket jobb och träning. Under ett års tid har jag bara haft en ledig helg i månaden då jag inte tränat eller jobbat. Men det var helt klart värt varenda minut. Ibland lönar det sig att kämpa och slita för det man brinner för. Men nu längtar jag efter att få en vardag igen och kunna ha en fritid vid sidan av jobbet och även kunna ta det lite lugnt och vara med familj och vänner. Men vi får se hur länge de varar innan man hittar på något nytt.
Operakällaren börjar bli som ett andra hem, berättar Cissi Strand, eftersom hon tillbringat så många timmar där med både jobb och träning.
Crema catalana
5 dl grädde
1 dl mjölk
5 äggulor
1 dl socker
1 vaniljstång
1 kanelstång
zest (strimlat skal) från 2 apelsiner
•Koka upp grädde och mjölk med kanelstång, apelsinzest och vaniljfrön
•Blanda äggulorna och sockret
•När grädd- och mjölkblandningen kokat upp häller du den genom en sil ner i äggsmeten
•Låt smeten svalna, häll sedan upp den i små portionsformar
•Baka dem i ugnen på 100 grader i ca 1 timme tills smeten stannar
•Låt dem gärna stå i kylen någon timma tills de är helt kalla
•Strö över ett tunt lager råsocker och bränn av med gasolbrännare eller i ugnen på 250 grader tills sockret smält
Saffransrulltårta med smörkräm och hallonsylt
3 st ägg
1 ½ dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten
2 paket saffran
•Sätt ugnen på 225 grader.
•Vispa ägg och socker fluffigt
•Blanda mjöl och bakpulver och sikta i det i äggblandningen
•Tillsätt vattnet och saffran och vänd runt försiktigt tills allt är blandat
•Bred ut smeten på bakplåtspapper på en plåt
•Baka i ugnen ca 3-5 min tills den har fått färg på ovansidan.
•Förbered ett bakplåtspapper med socker på som du vänder upp botten på direkt när den kommer ut från ugnen
•Dra bort bakplåtspappret på ovansidan så fort botten svalnat lite.
Smörkräm
200 g smör
50 g äggvita
100 g socker
•Vispa upp vitan tills den börjar skumma
•Koka upp sockret med ca ½ dl vatten tills det blir 121 grader
•När sockret är 121 grader häller du i det med en smal stråle i äggvitan samtidigt som du vispar på låg fart, när allt socker är i vitan kan du vispa fortare ända tills det blir en fast maräng
•När marängen har ökat i volym och blivit fast börjar du mata i smöret i småbitar
•Sedan vispar du tills det blir en slät smörkräm
•Bred sedan ut ett tunt lager smörkräm på rulltårtsbotten och sedan ett lager (hemmagjord) hallonsylt
•Rulla sedan ihop den till en tight rulle och dela upp den i bitar
Saltkola
500 g grädde
500 g glykos
500 g socker
13 g salt
•Blanda grädde, glykos och socker i en kastrull
•Koka upp på medelvärme tills det blir 118 grader
•Tillsätt saltet
•Häll ut smeten på en plåt med bakplåtspapper i botten
•Låt den svalna helt i rumstemperatur, gärna över natten
•Lossa den sedan ur plåten och bita den i kuber
•Slå sedan in dem en och en i bitar av bakplåtspapper