Jonas Karlsson kämpar för att bli Årets Kock. Foto:

Jonas Karlsson kan bli Årets kock

Katrineholm

Björkvik Redan 1983 startade kocktävlingarna. Målet var bland annat att öka intresset för gastronomi och lyfta kockyrkets status. Det har man lyckats med.

Den 11 februari är det dags för årets final i Stockholm där åtta kockar gör upp om titeln.

En av dem är Jonas Karlsson, 28 år, född och uppvuxen i Björkvik.

Jonas har, trots sin ålder, hunnit med att jobbat på Hotel Stelor och Djupvik hotell på Gotland, Julita värdshus och Arrán i Funäsdalen. I dag bor han i Stockholm och arbetar på Noga matstudio. Hans matfilosofi är vällagad enkel mat med höga smaker.

Det är stressiga tider för Jonas nu, allt måste klaffa perfekt, men han tar sig tid för kort intervju.

Varför blev det mat för dig?

– Det är det jag vill. Det är jag, det är det jag brinner för. Jag var redan som liten intresserad av matlagning. Följde mamma hemma i köket, redan som 7-åring ville jag bli kock.

Vad lagar du helst för typ av mat?

– Enkel och smakrik.

Gick du som Tommy Myllymäki restaurangskolan här i Katrineholm?

– Ja, det gjorde jag. Jag hade till och med samma lärare som han, Michael Hofstedt.

Han måste vara en bra lärare med tanke hur bra det gått för Tommy och dig?

– Ja, det var han verkligen. Han pushade mig på ett mycket bra sätt.

Vad blir det för ingredienser ni ska laga av?

– Det blir norsk hälleflundra och kungskrabba till första rätten och svenskt rådjur till den andra.

Hur mycket har du tränat?

– Jag tränar varje dag och har gjort det i ett par veckor.

Är du nervös?

– Både ja och nej. Smakerna sitter som de ska men lite spänd är jag nog.

Då önskar jag dig lycka till och håller tummarna.

– Tack så mycket!