Nog går det politik i Katrineholmsrevyn alltid, det säkerställer bland annat Jeff Lindström som för första gången har regisserat, gjort scenografin och även skrivit ett och annat nummer.

Han brusar av energi och engagemang när han pratar om sitt arbete som skådespelare.

– Jag ser mig som en politisk varelse och där lämpar sig revyns form väldigt bra, med korta nummer av syrlig satir som förhoppningsvis tränger in i folks hjärtan, säger Jeff Lindström.

Artikelbild

Jeff Lindström regisserar Katrineholmsrevyn som om det vore en professionell uppsättning på en institutionsteater, berättar han. "Många tror att det är en amatörföreställning, men det är det inte, vi är väldigt nära det professionella."

2015 tog han examen från Stockholms dramatiska högskola, tidigare Scenskolan, och har sedan dess haft fullt upp som skådespelare. I våras turnerade han runt Sörmland med pjäsen "Jag kommer härifrån", om en hemvändare på en liten ort, något han själv kunde relatera till. Nyligen syntes han också i tv-serien "Det som göms i snö" där han hade en liten roll som journalist.

Hur som helst är han någon man oftast lägger märke till, med sina två meter i strumplästen, sin benigt komiska framtoning som många katrineholmare fått garva åt i flera revyer genom åren.

Jeff Lindström brinner för Katrineholmsrevyn eftersom han är född i dess hägn. Hans släktingar har varit involverade där sedan han var två år gammal och själv började han uppträda på scenen i 20-årsåldern. Och nu leder han det konstnärliga arbetet, intressant nog iförd en Ingmar Bergman-luva då Kuriren träffar honom.

– Jag tycker att Katrineholmsrevyn har blivit mer politiskt vass de senaste åren, säger han. Det är mer modern Hasse & Tage än buskis numera. Och det gillar jag.

Artikelbild

Under arbetet med Katrineholmsrevyn "De folkvalda" i Tallåsaulan dagarna före premiären.

Vad kan du bidra med som regissör för revyn?

– Jag har försökt att gå in med mina egna erfarenheter och preferenser och samtidigt vara lyhörd för ensemblens vilja. Min ambition har legat i att skapa en stark helhet med en tydlig tematisk linje, vilket är en utmaning med revy som form. Många tror att det är en amatörföreställning, men det är det absolut inte, vi är väldigt nära det professionella. Katrineholmsrevyn har lång erfarenhet, stor publik, bred representation och otroligt proffsiga medverkande, säger Jeff Lindström.

Artikelbild

Ny på regissörsstolen för Katrineholmsrevyn 2019.

När Jeff Lindström var yngre och växte upp i Katrineholm kände han sig ofta annorlunda. Han tyckte helt enkelt inte att han passade in i småstadslivet. Han varken spelade fotboll, skejtade eller körde moppe.

Hur känns det att komma tillbaka till Katrineholm i dag?

Artikelbild

"Jag ser mig som en komisk skådespelare", säger Jeff Lindström.

– I dag kan jag välja sammanhang på ett helt annat sätt i och med att jag inte bor kvar här. När jag var yngre gick man i skolan och bodde hemma, man hade inte så mycket att välja på, säger Jeff Lindström. Dessutom är jag inte lika ängslig i dag heller.

Under vintern har Jeff Lindström pendlat mellan att regissera revyn i Katrineholm och att repetera musikalen "Rocky Horror Show" i Norrköping. Karriären rullar på. För snart ett år sedan fick han även barn, sonen Ebon.

Artikelbild

En av de tidiga rollerna för Jeff Lindström var i pjäsen "Skuld och människor" på Teater Orka 2011. Till vänster Joakim Lang, till höger Jeff Lindström.

– När jag fick barn släppte den absoluta stressen över skådespeleriet, då började karriären rulla, säger han och skrattar.

Framöver kommer Jeff Lindström återgå som skådespelare, först i "Rocky Horror Show" på Östgötateatern med premiär den 2 februari, samma datum som Katrineholmsrevyn gör sitt sista gig för i år.

Artikelbild

Jeff Lindström menar att det politiska genomsyrar hela kulturlivet, från en jämställd rollsättning till vilka texter som gestaltas.

Under sommaren och hösten ska han spela Ibsens "Ett dockhem" på Nynäs slott.