Cilla Benkö har varit vd för Sveriges Radio i över sex år och dessförinnan vice vd i närmare fyra år.

– Det roligaste med mitt jobb är att vara med och ta fram en färdriktning i ett företag som spelar en ofattbar stor roll för demokratin i Sverige, säger hon.

Tio år är en lång tid. Inte utan att man kan undra om jobbet har blivit lättare eller svårare med åren.

Artikelbild

– Lättare för att jag känner mig tryggare och upplever förtroende från medarbetarna. Och mina kunskaper om omvärlden och samhället är större. Men samtidigt har jobbet också blivit svårare, eftersom konkurrensen om folkets tid har blivit mycket hårdare.

Ett diplom på väggen intygar att hon blev vald till Årets chef 2017 av tidningen Chef. Bland sina styrkor räknar hon upp förmågan att entusiasmera och få människor med sig, hon är analytisk, bra på att lösa problem och motivera beslut. Därmed inte sagt att hon är fulländad.

– Jag har väldigt mycket tempo i kroppen och inte så mycket tålamod. Folk kan uppleva att det går för fort och att de inte blir inkluderade. Därför är det viktigt att jag inte fattar för snabba beslut.

Hon växte upp i södra Stockholm som mittenbarn med två syskon. Föräldrarna var ungrare som flytt landet i samband med revolten 1956. Och mormor bodde hemma med dem.

– Hon var jätteviktig. Det var kul att växa upp med henne, hon fanns alltid hemma – båda mina föräldrar jobbade.

Med sina höga gymnasiebetyg kom hon in på Handelshögskolan i Stockholm. Hon klarade tentorna, poängterar hon, men valde ändå att hoppa av efter en knapp termin. Studierna var “för teoretiska” medan hon ville göra något “med större samhällsnytta”. Så hon studerade journalistik i stället och kom in på Radiosporten som 21-åring – utan att ha lyssnat på något annat än klassisk musik på radion hemma.

Så varför radio?

– Jag gillar att prata. Jag är bättre på att prata än att skriva.

Drygt tio år senare inträffade den största vändpunkten i karriären. 32-åriga – och då gravida – Cilla handplockades av dåvarande radiochefen Kerstin Brunnberg till att bli chef för ekonomireportrarna på Dagens Eko. Resten är en framgångsrik chefskarriär, främst på SR. Bortsett från en kortare tid som TV4:s New York-korrespondent och chef för Aktuellt på Sveriges Television, har hon jobbat på radion ända sedan hon var 21 år. Jobbet är hårt, tidsslukande och viktigt för henne. Och ändå upplever hon balans i livet.

– Jag trivs med att jobba mycket. Samtidigt är det viktigt för mig med en familj som älskar mig, och med vänner. Jobbet får inte ta över.

På fritiden promenerar hon, joggar, slappar i soffan med en dramaserie och lyssnar på radio ett par timmar om dagen.

Är radiolyssnandet ett nöje eller jobb för dig?

– En kombination. Jag hade lyssnat även om jag inte jobbat för SR, men jag lyssnar en hel del för att hänga med på vad vi gör. Ibland önskar jag att jag bara kunde lyssna på musik, säger Cilla Benkö.