Sedan april har elva stölder från lantbrukare i länet anmälts där gps-utrustning från traktorerna stulits. I Sörmland har de flesta stölderna ägt rum kring Nyköping. Totalt har åtta stölder begåtts i Nyköpings kommun, två i Katrineholm och en i Eskilstuna. Jönåker, Stigtomta, Nävekvarn, Bettna och Tystberga är några av områdena som drabbats.

– Vi tycker att det har varit lite mer nu. Jag såg en anmälan senast i går, tisdag, från Julita, säger Göran Svensson, polisinspektör och operativ analytiker inom polisregion Öst.

Enligt polisen är det framförallt under odlingssäsongen som stölderna sker.

– Men vi ser att de angriper maskinhallar också. Här i Östergötland var det en traktorfirma som drabbades för ett par veckor sedan.

Polisen är övertygad om att det är internationella stöldligor som ligger bakom.

– Vi har sett under årens lopp att de har olika specialiteter. En del stjäl bilddelar, andra båtmotorer och andra stjäl lite större maskiner och verktyg. Den fria rörligheten gör att det inte är så svårt att köra ut från landet.

Exakt var delarna säljs vågar Göran Svensson inte svara på. Men han berättar att för omkring tre år sedan stals väldigt många traktorer i Sverige som seden dök upp i Baltikum.

– Det var ett femtiotal traktorer som försvann. Många av dem hittade man i Litauen. Man byggde om dem så de inte gick att identifiera. I vissa fall såldes de tillbaka hit i Sverige.

Nu uppmanar Göran Svensson länets lantbrukare att vara uppmärksamma.

– Man måste vara misstänksam mot sådana man inte känner igen. Det är viktigt att de ringer till oss om de ser något så vi har möjlighet att agera. Sedan är det viktigt att man märker sina saker så vi vet var de kommer ifrån om de hittas.