Det är nu 20 år sedan som Riksinsamlingen Världens barn tog sin början, Det är Radiohjälpen tillsammans med 14 humanitära organisationer som står bakom den årliga insamlingen som hittills dragit in 1,4 miljarder kronor, ett snitt på 70 miljoner kronor per år.

En del av den summan har Världens barn i Vingåker varit med och samlat in. De har varit med i många år och arbetsgruppen detta år består av ett tiotal engagerade.

Birgitta Bergström och Anna Högbom är kommunsamordnare.

Birgitta Bergström berättar att gruppen har möte på våren och efter semestern för att förbereda sig inför Världens barn-veckan som börjar nu på lördag med en konsert i Ekbackskyrkan.

Vid konserten medverkar bland annat Kulturskolan och Los Albanos.

Redan nu kan Birgitta Bergström redovisa att det går bra i Vingåker. En runda bland företag, där ett tjugotal ställer upp som sponsorer, har renderat i 16.000 kronor. Lägg där till ett bidrag på 50.000 kronor från Secondhandföreningen så är gruppen redan upp i 66.000 kronor.

Kommande fredag och lördag kommer det att synas bössor utanför de två livsmedelskedjorna i centrala Vingåker.

Bergström berättar att de även kommer att ha försäljning av egentillverkade vantar och sockar, saft och sylt. Dessutom säljer de handdukar med Världens barn-loggan på.

Det kommer även att finnas pins och nyckelband med loggan på till försäljning.

Förra året blev slutsumman närmare 100.000 kronor, en summa som Birgitta Bergström hoppas att man ska slå i år.

Varför gör ni detta?

‒Jag tycker det är roligt att ställa upp och göra något för dem som behöver. Vi har det så bra själva så då kan man lägga tid och kraft på detta, säger Birgitta Bergström.