Varje vÄr samlas gamla som unga för att se kor slÀppas ut pÄ grönbete efter en vinter i ladugÄrden. Men i Är fÄr koslÀppens besökare se kornas dans pÄ avstÄnd, pÄ grund av coronapandemin.
ââĂ rets koslĂ€pp blir en helt ny tappning. NĂ€r allt annat Ă€r lite upp och ner i vĂ€rlden sĂ„ vill vi fortfarande kunna bjuda pĂ„ det största och bĂ€sta vĂ„rtecknet som vi har, sĂ€ger Henrietta Anefalk, projektledare för det digitala koslĂ€ppet pĂ„ Arla.
Vanligtvis arrangeras mellan 50 och 70 koslÀpp pÄ Arlas gÄrdar varje Är, och till dessa kommer tusentals besökare. I Är blir det lugnare nÀr koslÀppen frÄn tre gÄrdar livesÀnds. Först ut Àr Olas gÄrd i Halland, som drivs av Susanne och Göran Lagerstedt.
ââI vanliga fall brukar vi ha grannar och andra som vill komma och titta hĂ€r, men nu blir det lugnare, sĂ€ger Susanne Lagerstedt.
För korna blir det dock fortfarande en fartfylld dag. För att fÄnga kornas upplevelse ska man sÀtta Gopro-kameror pÄ korna, med hjÀlp av grimmor.
ââOm det fungerar sĂ„ fĂ„r vi se ett koslĂ€pp frĂ„n kossornas perspektiv, ta med kossorna in i den digitala tiden, sĂ€ger Henrietta Anefalk.
En bransch som lunkar pÄ
Det digitala koslÀppet blir det första av sitt slag. Men annars Àr vardagen pÄ en mjölkgÄrd sig lik Àven under en pandemi.
ââVi jobbar pĂ„ som vanligt och försöker hĂ„lla oss friska för det Ă€r nu som vi har som allra mest att göra, sĂ€ger Susanne Lagerstedt.
En skillnad Àr alla rutiner som har införts för att minska riskerna för smittspridning. Bland annat trÀffar mjölkbönderna inte lÀngre chaufförerna som kommer och hÀmtar mjölken för att föra den till mejerierna, dÀr det Àven Àr strikta hygienregler som gÀller.
ââVi har klarat i princip alla leveranser under den hĂ€r perioden. Att vi har klarat att leverera mat som vi har gjort betyder att samhĂ€llet har fungerat, sĂ€ger Erik Brattall, presschef vid Arla.
PÄ Arlas mejerier har man nu börjat ta in sommarpersonalen i förvÀg för att tÀcka upp för sjukskrivningar. PÄ gÄrdarna har sjukdomsfallen hittills varit fÄ.
ââVi kĂ€nner faktiskt, ta i trĂ€, att detta kommer att fungera.
SÀljare jobbade i blÄstÀll
PÄ Arla var coronakrisens första veckor de mest kritiska. DÄ fick personer frÄn Arlas huvudkontor hoppa in.
ââUnder de tvĂ„ första veckorna var det ganska höga sjukskrivningstal pĂ„ mejerierna och dĂ„ hade vi folk frĂ„n kontoret som drog pĂ„ sig blĂ„klĂ€der och jobbade i kylen, sĂ€ger Erik Brattall.
Det var mÀnniskor som i vanliga fall jobbar med finans och sÀlj som fick testa pÄ livet i ett mejeri.
ââDe tyckte att det var jĂ€tteroligt.