Lite lÀkemedelsrester i europeiskt kött

Det Ă€r ovanligt att mĂ€ngden lĂ€kemedelsrester i kött och andra animaliska livsmedel överstiger de uppsatta grĂ€nsvĂ€rdena, visar analyser av över 650 000 livsmedelsprover frĂ„n 28 EU-lĂ€nder.

Totalt har 650|000 livsmedelsprover frÄn 28 EU-lÀnder analyserats. Arkivbild.

Totalt har 650|000 livsmedelsprover frÄn 28 EU-lÀnder analyserats. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Personligt2020-06-01 14:25

Under 2018 översteg 0,3 procent av proverna grÀnsvÀrdena, och överskridandena har det senaste Ärtiondet legat pÄ en jÀmn och lÄg nivÄ.

"GrÀnsvÀrdena Àr i mÄnga fall satta sÄ lÄgt som det bara gÄr att analysera, och analysmetoderna Àr kÀnsliga. SÄ de Àr strÀngt satta, bÄde för att skydda folkhÀlsan, men ocksÄ för att förhindra fusk", sÀger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog pÄ Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

De animaliska livsmedel – förutom kött Ă€ven bland annat Ă€gg och mjölkprodukter – som nĂ„r svenska konsumenter anses vara sĂ€kra. Men det Ă€r viktigt att hĂ„lla anvĂ€ndningen av antibiotika pĂ„ en lĂ„g nivĂ„ för att bekĂ€mpa antibiotikaresistens, sĂ€ger hon.

"HÀr Àr det förebyggande arbetet för en förbÀttrad djurhÀlsa centralt. Och konsumenter kan bidra till att bromsa spridningen av antibiotikaresistens genom att köpa mat frÄn producenter som arbetar för just god djurhÀlsa."

Resultatet av provtagningarna sammanstÀlls av Efsa, den europeiska livsmedelssÀkerhetsmyndigheten, pÄ uppdrag av EU-kommissionen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!