Caponata med nybakat bröd

En siciliansk grönsaksrÀtt med lÀtt syrlig smak. PÄ Sicilien Àts caponatan i regel kall, Ätminstone sommartid. HÀr Àr den varm med nybakat bröd.

Caponata Àr en siciliansk grönsaksrÀtt som gör sig bra med bröd.

Caponata Àr en siciliansk grönsaksrÀtt som gör sig bra med bröd.

Foto: TT

Mat & dryck2020-08-10 09:00

Caponata

För 4 personer, 35 minuter

1 aubergine

1 zucchini

2 gula lökar

2–3 stjĂ€lkar blekselleri

400 g tomater

100 g gröna oliver

2 msk kapris

4 msk mild vitvinsvinÀger

2 msk rapsolja

olivolja

salt, svartpeppar och socker

10 blad basilika

salt, peppar och socker

Att Àta till:

lantbröd

Gör sÄ hÀr:

1. SkÀr auberginen i bitar och sprid ut pÄ en tallrik och salta. LÄt stÄ i 15 minuter.

2. SkÀr zucchini och lök i nÄgot mindre bitar. Strimla bleksellerin. Snitta tomaterna och doppa dem i kokande vatten sÄ att skalet slÀpper. Dra bort skal och peta bort kÀrnorna. Hacka tomatköttet grovt. Dela och kÀrna ur oliverna.

3. Spola bort saltet frĂ„n auberginen och torka med handduk. Stek dem i het panna med rapsolja i 2 minuter. SĂ€nk vĂ€rmen, tillsĂ€tt 1 matsked olivolja och vĂ€nd ned zucchini, lök, blekselleri, tomater, oliver och kapris. VĂ€nd runt 2–3 minuter. TillsĂ€tt vinĂ€ger som fĂ„r koka in pĂ„ svag vĂ€rme, cirka 10 minuter. Smaka av med salt, svartpeppar och 1 kryddmĂ„tt socker. Servera varm med lantbröd.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!