TÄlig medicinalvÀxt som passar till mycket

De Àr friska, syrliga och tÄliga som fÄ andra vÀxter i grönsakslandet. Men visste du att rabarber Àr en gammal medicinalvÀxt frÄn Kina, som förr anvÀndes för att bota magÄkommor?

Rabarber kan skördas frÄn tidig försommar Ànda in pÄ hösten. Ingar Nilsson föreslÄr ett avbrott mitt i sommaren.

Rabarber kan skördas frÄn tidig försommar Ànda in pÄ hösten. Ingar Nilsson föreslÄr ett avbrott mitt i sommaren.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Livsstil & fritid2020-05-11 08:21

Som smĂ„ rosaröda juveler sticker de upp sina knoppar i början av vĂ„ren med ett löfte om en sommar fylld av godsaker. För det hĂ€r Ă€r en frukt med mĂ„nga strĂ€ngar pĂ„ sin lyra. Dess rosa stjĂ€lkar gör sig lika bra i söta bakverk som heta chutneyröror eller friska drinkar. Fantasten Ingar Nilsson, som har skrivit boken ”Rabarber”, Ă€r en av dem som sjunger dess lov.

– Jag fick upp ögonen för den nĂ€r jag bodde i Skottland under nĂ„gra Ă„r kring millennieskiftet och var pĂ„ en rabarberfestival i Wakefield. FrĂ„n att inte ha haft nĂ„gon sĂ€rskild relation till rabarbern blev jag vĂ€ldigt förtjust, eftersom den Ă€r sĂ„ mĂ„ngsidig, tĂ„lig och framför allt jĂ€ttegod.

Laxerande medel

Rabarbern Ă€r inte bara god, den har Ă€ven en spĂ€nnande historia. Den sĂ„ kallade medicinalrabarbern kommer ursprungligen frĂ„n Kina. DĂ€r har den odlats för sina medicinska egenskaper i tusentals Ă„r. Roten anvĂ€nds som medicin mot diverse magĂ„kommor – bĂ„de för att bota diarrĂ© och som laxerande medel.

– I Sverige fanns rabarberrot pĂ„ apoteken Ă€nda fram till 1960-talet. Den har varit lite av ett universalmedel i medicinen, eftersom den bĂ„de kan driva pĂ„ och fĂ„ stopp pĂ„ flöden beroende pĂ„ vilken mĂ€ngd man tar, sĂ€ger Ingar Nilsson.

NÀr det kommer till matrabarber finns det över 100 olika sorter. En av de vanligaste i Sverige Àr Victoria, men fÄr Ingar vÀlja blir det andra varianter.

– Jag tycker att Victoria har en stickig smak och Ă€r inte sĂ„ förtjust i det gröna fruktköttet. DĂ„ vĂ€ljer jag hellre Spangsbjerg, Rosenhagen och Elmsfeuer. De har alla ett vackert rött fruktkött som passar fint i sylt och marmelad. 

Men Àven de nyare, svenska sorterna Berit och Barbro, som bÄda har förÀdlats fram pÄ SLU:s anlÀggning i BalsgÄrd utanför Kristianstad under ett par decennier, Àr riktigt fina rabarber för sÄvÀl nybörjare som vana odlare.

– De har tagits fram för bĂ„de sin smak och sitt utseende och Ă€r dessutom lika lĂ€tta att sköta som de flesta andra rabarber.

Ge plats

Trots att det inte Àr en krÀvande vÀxt och den mÄnga gÄnger lever ett försynt liv i trÀdgÄrdslandet, finns det nÄgra saker att tÀnka pÄ för att fÄ den att trivas och ge god skörd. Det första Àr att ge plantan gott om plats. För nÀr roten mÄr bra och fÄr utrymme att vÀxa mÄr hela plantan bra.

– Plantera den med minst en halvmeter till nĂ€rmaste vĂ€xt och plocka bort ogrĂ€s. Ge rabarbern gödning och vattna den om det blir torrt. TĂ€nk ocksĂ„ pĂ„ att sĂ€tta din planta i ett drĂ€nerat lĂ€ge, för den vill inte ha vatten runt roten, sĂ€ger Ingar Nilsson och tillĂ€gger att det hellre ska vara soligt Ă€n skuggigt om den ska trivas.

Det Àr inte ovanligt att rabarberplantan börjar blomma. Det Àr inte bra för skörden, eftersom blommorna tar kraft frÄn plantan. SÄ plocka av och sÀtt blommorna i en vas inomhus i stÀllet.

Du kan skörda rabarbern frÄn tidig försommar Ànda in pÄ hösten, om den fortfarande vÀxer. Gör ett skördeavbrott mitt i sommaren. Tillför lite extra gödning och vatten sÄ att plantan kan samla kraft och ge nya, fina stjÀlkar för skörd i slutet av sÀsongen.

– TĂ€nk pĂ„ att skörda max en fjĂ€rdedel Ă„t gĂ„ngen. Det mĂ„r plantan bĂ€st av.

NÀr du plockar bladskaften Àr det viktigt att fÄ med hela stjÀlkfÀstet. Om stjÀlken bryts kan den börja ruttna och skada roten. LikasÄ Àr det viktigt att inte plocka plantan helt ren inför vintern.

– BehĂ„ll stjĂ€lkarna som Ă€r kvar sedan du har slutat skörda och lĂ„t dem vissna ned. Det ger roten kraft nĂ€r den gĂ„r i vintervila.

Frys in

Tycker du att det Àr svÄrt att hinna ta tillvara all rabarber i landet? Ingen fara, det Àr bara att skörda, skölja, skÀra i ett par centimeter stora bitar och frysa in.

– Du behöver inte ens förvĂ€lla den innan. Stoppa den bara i plastpĂ„sar och lĂ€gg i frysen.

Frusna rabarber hÄller minst ett Är i frysen. Ta fram efter hand och anvÀnd i matlagningen.

Förutom de klassiska pajerna, marmeladerna och krÀmerna finns det massor av spÀnnande omrÄden inom matlagning dÀr rabarber passar perfekt. Vad sÀgs om chutney, glaze pÄ grillköttet eller varför inte rabarberfylld lax? Det finns till och med de som tillverkar bÄde vin och öl pÄ just rabarber.

Till fet och starkt kryddad mat passar grönsaken utmÀrkt.

– Syrligheten bryter av fint mot det feta och kryddiga. Och pĂ„ dryckesfronten har det kommit en hel massa spĂ€nnande grejer som vin, öl och likör men ocksĂ„ saft och nektar. Det finns helt enkelt hur mycket gott som helst att göra av rabarber, sĂ€ger Ingar Nilsson.

Rabarber

+ Är en grönsak, Ă€ven om de flesta brukar se den som en frukt.

+ Behöver bÄde vatten och gödning för att vÀxa bra. Hönsgödsel fungerar fint, gÀrna tidigt pÄ vÄren, men Àven grÀsklipp Àr utmÀrkt gödsel.

+ Ska inte skördas första Äret eftersom den behöver tid att etablera sig. Andra Äret kan du ta en försiktig skörd och Är tre Àr det fritt fram.

+ Är en av fĂ„ vĂ€xter som faktiskt gĂ„r att odla pĂ„ Grönland och norr om polcirkeln, eftersom den krĂ€ver kalla vintrar för att mĂ„ bra.

+ MĂ„r bĂ€st pĂ„ friland men gĂ„r att odla i kruka pĂ„ balkongen. VĂ€lj dĂ„ en stor kruka och plantera om rabarbern dĂ„ och dĂ„ samt vattna rejĂ€lt sĂ„ den inte torkar ut. 

+ Har blad som innehÄller oxalsyra som Àr kÀnt för att kopplas till njurproblem. SÄ om du har problem med njurarna ska du vara försiktig med rabarber. Det mesta oxalatet sitter dock i bladen och det krÀvs att du Àter flera kilo blad för att du ska fÄ i dig en livsfarlig dos.

KĂ€lla: Boken ”Rabarber” (2016) av Ingar Nilsson.


Dela rabarberroten

+ Man kan dela roten men inte hur som. Se till att du har Ätminstone en eller ett par knoppar kvar pÄ varje del.

+ Ett sĂ€tt att se pĂ„ rabarbern om det Ă€r dags att dela den Ă€r om den ser hĂ€ngig ut eller fĂ„r mĂ„nga smala stjĂ€lkar – det kallas ”tusenbröder” – vilket kan bero pĂ„ att den börjar bli gammal.

+ GrĂ€v dĂ„ upp roten och ta bort de delar som ser lite döda ut. Dela plantan och ha kvar en eller ett par knoppar per del – cirka tio centimeter rotstock per knopp.

+ Sedan kan man sÀtta om den i jorden.

KĂ€lla: Ingar Nilsson.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!