Att vĂ€lja alkoholfritt har gĂ„tt frĂ„n trend till sjĂ€lvklarhet. FörsĂ€ljningen pĂ„ Systembolaget har pekat rakt upp under en lĂ€ngre tid och matbutikerna fyller sina hyllor. Men under coronakrisen har dryckerna fĂ„tt sig en törn â i alla fall pĂ„ Systembolaget.
ââĂven andra festrelaterade drycker som champagne och mousserat har dippat, sĂ€ger Magnus Lindholm, inköpare pĂ„ Systembolaget.
Den tillfÀlliga svackan kan vara över nÀr sommaren Àr pÄ ingÄende. Att dricka lÀtta, frÀscha och lÀskande drycker hör Ärstiden till. NÀr midsommarbordet ska dukas Àr alkoholfritt inte bara ett alternativ, utan en dryck som kan stÄ för sig sjÀlv. Det gÀller flera av de vita vinerna vi har testat.
Moderna metoder
För 15 Är sedan smakade vita alkoholfria viner vÀldigt kokta. Men sÄ vÀnde det. Den spanska vinproducenten Torres var först med att ta kategorin pÄ allvar.
ââNu Ă€r det Ă€r en helt annan grej. Vinerna Ă€r mycket modernare, renare och friskare över lag, sĂ€ger Magnus Lindblom.
Det mÀrks Àven bland testpanelens deltagare, som slÄs med hÀpnad av bÄde doft och smak. Ett par viner, Carl Jung och Jacob's Creek, Àr till och med sÄ bra att de skulle kunna vara alkoholhaltiga viner, anser panelen.
NÀr inte alkohol finns Àr socker en viktig smakbÀrare. De viner som innehÄller mest Àr ocksÄ de som panelen föredrar. Det gÀller dock inte Leitz, dÀr sötman trÀnger igenom för mycket.
Aromatiska druvor
Druvorna chardonnay och riesling Äterkommer i flera av flaskorna som panelen föredrar. Men druvan verdejo i Aldea imponerar inte alls.
ââOfta Ă€r det lĂ€ttare att fĂ„ en vinupplevelse om man jobbar med de druvsorter som Ă€r aromatiska och blommiga. De uppvĂ€ger bortfallet av det som försvinner nĂ€r alkoholen tas bort. Ett helt socker- och alkoholfritt vin skulle smaka ihĂ„ligt, sĂ€ger Magnus Lindblom.
NÀr man ska servera ett alkoholfritt vin kan man anvÀnda sig av samma tankesÀtt som om det vore ett vanligt vin.
ââSötma i maten, lite sött i glaset. VĂ€lkylt nĂ€r det gĂ€ller de vita vinerna, sĂ„ minskar den eventuella sötman som man kan kĂ€nna. Ibland kan man lĂ„ta dem vara Ă€nnu kallare, typ kylskĂ„pskallt. Det stĂ€rker kĂ€nslan av frĂ€schör, sĂ€ger Magnus Lindblom.