Med kÄl fÄr du sommarens bÀsta tillbehör

Coleslaw Àr det perfekta bihanget. Funkar lika bra till grillat som till rökt fisk och hamburgare. Den kan ha sting, vara naturligt söt eller ha en hÀrlig syra.

Grunden i coleslaw Àr nÄgon form av kÄl, sedan Àr det bara att fylla pÄ efter eget huvud och smaklökar.

Grunden i coleslaw Àr nÄgon form av kÄl, sedan Àr det bara att fylla pÄ efter eget huvud och smaklökar.

Foto: Fredrik Gustafsson

Livsstil & fritid2020-05-25 08:49

Coleslaw Ă€r som en bal pĂ„ slottet. Den kan vara fruktansvĂ€rt lĂ„ngtrĂ„kig och dötrist och trĂ„kig
 och alldeles
 alldeles underbar!

I min vÀrld gör en sig icke nÄgra stabbiga majonnÀsdrypande smaklösa coleslawröror besvÀr. Jag har stött pÄ dem pÄ tok för ofta och de Àr helt enkelt inte vÀlkomna lÀngre. En coleslaw ska kÀnnas frisk och frÀsch som en vÀstanflÀkt, men samtidigt förföriskt krÀmig och krispig med en pigg syrlighet som bryter av precis dÀr den ska.

Även om vi lite till mans kanske oftast förknippar coleslaw med amerikanska barbecue-rĂ€tter sĂ„ Ă€r skapelsen faktiskt ursprungligen hollĂ€ndsk, eller nederlĂ€ndsk om man ska vara petnoga. ”Koolsla” skapades redan pĂ„ 1700-talet och betyder rĂ€tt och slĂ€tt ”kĂ„lsallad”, och det Ă€r ju just precis vad det Ă€r.

UtmÀrkt livsmedel

Recepten kan skilja sig vĂ€ldigt mycket Ă„t, och mĂ„nga lĂ€nder har sin egen variant – med eller utan krĂ€mighet. Vilket vĂ„r praktsvenska uppfinning pizzasalladen Ă€r utmĂ€rkt exempel pĂ„. Lika Ă€lskad som hatad, skulle jag tippa.

NÄgon form av kÄl Àr vÀl egentligen den enda gemensamma nÀmnaren. Och kÄl Àr ett utmÀrkt livsmedel i dessa dagar nÀr vi kanske inte vill eller bör handla lika ofta som vanligt. Ett kÄlhuvud hÄller sig ett bra tag i kylen och tÄl att varieras i all oÀndlighet. SÄ hÀr Ärs börjar Àven den fÀrska vitkÄlen titta fram pÄ vÄra Äkrar. Svenskodlad kÄl Àr bÄde miljösmart, ekonomiskt och solidariskt mot vÄra egna bönder.

Krama ordentligt

SjĂ€lv serverar jag mer Ă€n gĂ€rna coleslaw till grillat. Det Ă€r nĂ„got med krĂ€migheten som gör det till ett synnerligen lyckat giftermĂ„l. MĂ„ det sĂ„ handla om grillkorv eller kotletter. Och i Ă„r blir det kanske mer grillat Ă€n nĂ„gonsin om folk nu vĂ€ljer att kalasa pĂ„ hemmaplan i stĂ€llet för pĂ„ lokal. Även om jag rent principiellt Ă€r en vĂ€n av att sponsra vĂ„r stackars restaurangbransch sĂ„ lĂ„ngt det över huvud taget Ă€r tekniskt möjligt.

Men coleslaw passar till sÄ mycket mer. Allt ifrÄn fisk till picknickmackan. Se bara till att krama kÄlen ordentligt efter att den strimlats. En god coleslaw skapas med kÀrlek och ömsinta hÀnder.

Asiatisk coleslaw med srirachamajo

Till 2–3 portioner, 10 minuter

FÀrgrik sallad med sköna asiatiska smaker. TÀnk pÄ att srirachasÄsen Àr ganska stark sÄ ta bara lite i taget. Servera gÀrna med grillat, till exempel revbensspjÀll med asiatiska smaker.

1/4 huvud rödkÄl

1 nypa salt

1 morot, riven

2 salladslökar, strimlade

1 kruka koriander

2 msk majonnÀs

1–2 tsk srirachasĂ„s (eller efter smak)

2 tsk riven ingefÀra

1 tsk risvinÀger (alt. lime- eller citronsaft)

Strimla kÄlen tunt. LÀgg i en bunke och tillsÀtt lite salt. Krama sedan ordentligt med rentvÀttade hÀnder tills den börjar vÀtska sig.

Blanda ned morot, salladslök och plockade korianderblad. StjÀlkarna kan du hacka och blanda i ocksÄ för att minska pÄ svinnet.

Rör ihop majonnÀs, srirachasÄs (ta lite i taget), ingefÀra och risvinÀger. Smaka av om du vill ha lite mer hetta.

HÀll dressingen över och blanda vÀl. GÀrna med rena hÀnder för att massera in det hela ordentligt. LÄt stÄ en stund och samla smak.


Coleslaw med nektariner och rostad spiskummin

Till 3–4 portioner, 15 minuter

Min egen variant av coleslaw. Nektarinerna kan bytas ut mot till exempel Àpplen eller annan frukt. FÄr du sallad över hÄller den flera dagar i kylen och blir faktiskt bara godare dag för dag. SuverÀn till allt grillat.

cirka 300 g vitkÄl, gÀrna fÀrsk

1 liten nypa salt

2–3 salladslökar, finskurna

2 nektariner, i tunna klyftor (alt. Àpplen)

1–2 tsk hel spiskummin

1 dl grÀddfil eller matyoghurt

2 msk majonnÀs

1 msk ÀppelcidervinÀger

1–2 tsk dijonsenap

1 nypa sellerisalt

nymalen svartpeppar

Strimla kÄlen fint och hÀll över i en bunke. TillsÀtt lite vanligt salt. Krama kÄlen ordentligt med rentvÀttade hÀnder tills den börjar vÀtska sig. Blanda lite försiktigt med salladslök och nektariner.

Rosta spiskummin i torr stekpanna tills den börjar dofta.

Rör sedan ihop grÀddfil (eller yoghurt) med majonnÀs, vinÀger, senap, rostad spiskummin, sellerisalt och peppar. Hittar du inte sellerisalt gÄr det bra med lite flingsalt.

Blanda alltsammans vÀl och smaka av. LÄt gÀrna stÄ ett tag och samla smak.


FÀnkÄlsslaw med syrad rödlök, rÀdisor och dill

Till 3–4 portioner, 15 minuter

Vem har sagt att det mÄste vara just vitkÄl i en coleslaw? HÀr har jag anvÀnt fÀnkÄl i stÀllet. Perfekt till exempel till rökt fisk.

1–2 fĂ€nkĂ„lsstĂ„nd

1 liten rödlök, tunt skivad

1 citron, skal och saft

1 dl grÀddfil

2 msk majonnÀs

2 tsk dijonsenap

1–2 tsk riven pepparrot

salt

nymalen svartpeppar

1 knippa rÀdisor, tunt skivade

1 knippa dill, grovhackad

Skiva fĂ€nkĂ„len sĂ„ tunt du bara kan, anvĂ€nd gĂ€rna en mandolin om du har. Ta Ă€ven med eventuell ”fĂ€nkĂ„lsdill”. Blanda med rödlöken och pressa över halva citronen. LĂ„t stĂ„ i minst 10 minuter.

Rör sedan ihop grÀddfil, majonnÀs, senap, pepparrot, rivet citronskal och saften av andra halvan av citronen. Smaka av med salt och peppar.

HÀll ner rÀdisor och dill i fÀnkÄls- och rödlöksblandningen. TillsÀtt dressingen och blanda vÀl. LÄt gÀrna stÄ en stund och samla smak.

Servera till exempel till rökt eller grillad fisk.


Att dricka till

Albia Rosé (2248), 109 kronor.

Alkoholfritt: Leitz Eins Zwei Zero Rosé (19010), 50 kronor.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!