Ny rapport: OhÀlsosamt mycket salt i utelunchen

En utelunch innehÄller ofta ohÀlsosamma mÀngder salt, enligt en ny rapport frÄn Livsmedelsverket. En stor portion kan innehÄlla lika mycket salt som man bör fÄ i sig under en hel dag.

Utelunch, snabbmat och fÀrdigrÀtter innehÄller för mycket salt, enligt Livsmedelsverket. Arkivbild.

Utelunch, snabbmat och fÀrdigrÀtter innehÄller för mycket salt, enligt Livsmedelsverket. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Livsmedel2022-10-16 07:30

Livsmedelsverket har analyserat hur mycket salt som luncher frÄn butiker, snabbmatsstÀllen och restauranger innehÄller. Den största boven Àr snabbmaten som innehöll 5,4 gram salt per portion. JÀmförelsevis Àr rekommendationen att man Àter sex gram salt per dag, enligt myndigheten.

"Uppskattningsvis var femte hjĂ€rtinfarkt och vart tionde strokefall i Sverige orsakas av för mycket salt och dĂ€rför Ă€r det problematiskt att lunchrĂ€tterna Ă€r sĂ„ salta. Undersökningen visar att mĂ„nga uteluncher innehĂ„ller sĂ„ mycket salt som man max bör fĂ„ i sig pĂ„ en hel dag", sĂ€ger Åsa BrugĂ„rd Konde, nutritionist pĂ„ Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

En fÀrdigrÀtt frÄn en butik innehÄller 3,2 gram salt och restauranglunchen 4,8 gram i genomsnitt enligt myndigheten.

Framför allt kommer det salt vi fÄr i oss frÄn ost, bröd, kött- och charkprodukter, sÄser, soppor, fÀrdigrÀtter, hamburgare, pizza och annan restaurangmat.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!