Forskarna sÀtter tÀnderna i 3D-printad mat

Jordnötssmör, mosade kex och Nutella Àr utmÀrkta ingredienser för en 3D-utskriven efterrÀtt. Det anser forskare frÄn USA som testat att skriva ut pajer. I Sverige pÄgÄr försök med att skriva ut mat med fokus pÄ Àldreboenden.

Det tog nÄgra försök innan forskarna lyckades skriva ut en paj som sÄg aptitlig ut.

Det tog nÄgra försök innan forskarna lyckades skriva ut en paj som sÄg aptitlig ut.

Foto: Jonathan Blutinger/Columbia Engineering/TT

Livsmedel2023-04-01 13:48

Under den senaste Nobelmiddagen vÀckte menyn viss uppmÀrksamhet genom att innehÄlla 3D-utskrivna delar. Men i framtiden kan det bli nÄgot som stÄr pÄ var mans köksbÀnk. SÄ resonerar i alla fall forskare vid bland annat Columbia University i New York som testat konceptet.

Med sju ingredienser – mosade kex, jordnötssmör, Nutella, bananmos, jordgubbssylt, körsbĂ€rsglasyr och frosting, har de provat sig fram till den mest lĂ€mpade kombinationen. Resultat som de till och med publicerat i en vetenskaplig tidskrift.

Även om det tog nĂ„gra försök innan resultatet sĂ„g aptitligt ut sĂ„ menar forskarna att mjukvara och 3D-skrivare i framtiden kan underlĂ€tta produktion av nĂ€ringsriktig och individanpassad mat.

Kan bli aktuellt pÄ Àldreboenden

Evelina Höglund, forskare i livsmedelsteknik vid forskningsinstitutet Rise, studerar just mat som skrivs ut i 3D. Men hon tror inte att det kommer att finnas i vanliga hem inom en snar framtid.

– Jag tror att det kommer att bli mer aktuellt i storkök dĂ€r det kan krĂ€vas att rĂ€tter anpassas efter individuella behov som allergier eller andra matönskemĂ„l, sĂ€ger hon.

Som exempel nĂ€mner hon personer som har tugg- och svĂ€ljsvĂ„righeter. I dag Ă€r de ofta hĂ€nvisade till att Ă€ta purĂ©er eller annan konsistensanpassad mat. I ett aktuellt projekt arbetar hon med att skriva ut maten i dess ursprungliga form – en broccolipurĂ© fĂ„r formen av en broccoli till exempel. Detta kan anvĂ€ndas till exempel pĂ„ Ă€ldreboenden, eller i industrier som tillverkar konsistensanpassad mat.

– Det har visat sig kunna öka matlusten och bidra till att mĂ€nniskor Ă€ter mer om den konsistensanpassade maten ser ut som vanlig mat. Det blir ocksĂ„ mer socialt eftersom de som Ă€ter mat som ser annorlunda ut kanske vĂ€ljer att sitta pĂ„ sina rum i stĂ€llet för med andra, sĂ€ger Evelina Höglund.

VÀxtbaserad "kött-lookalike"

En annan styrka med 3D-utskriven mat Àr att det gÄr att göra komplexa former. DÀr kan konditorier vara en framtida marknad. Eller nÀr man vill skapa vegetariska livsmedel som ser ut som kött. Redan i dag gÄr det att bestÀlla 3D-utskriven vÀxtbaserad oxfilé pÄ restaurang i Stockholm.

– Det Ă€r hela tiden en diskussion om det Ă€r nödvĂ€ndigt att skapa köttanaloger, alltsĂ„ vegetariska livsmedel som efterliknar kött. Vissa efterfrĂ„gar det men andra tycker att det Ă€r onödigt. Men att till exempel skriva ut en vĂ€xtbaserad köttprodukt krĂ€ver ganska mycket av bĂ„de rĂ„varor och mjukvara, sĂ€ger Evelina Höglund.

Den bÀsta pajen dÄ? Den tog i snitt 30 minuter att skriva ut och bestod enligt studien av 70 procent kaksmet, 8 procent av vardera jordnötssmör, Nutella och frosting samt ett par procent av sylt, bananmos och körsbÀrsglasyr.

Fakta: 3D-utskriven paj – sĂ„ gjordes testet

Det tog i snitt 30 minuter att skriva ut pajbitarna. De tillagades med hjÀlp av laserljus.

Alla ingredienser som forskarna anvÀnde köptes i en lokal matbutik. Pajen tillverkades av sju ingredienser vilket enligt forskarna Àr rekord för antalet i ett 3D-utskrivet livsmedel.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!