Under den senaste Nobelmiddagen vÀckte menyn viss uppmÀrksamhet genom att innehÄlla 3D-utskrivna delar. Men i framtiden kan det bli nÄgot som stÄr pÄ var mans köksbÀnk. SÄ resonerar i alla fall forskare vid bland annat Columbia University i New York som testat konceptet.
Med sju ingredienser â mosade kex, jordnötssmör, Nutella, bananmos, jordgubbssylt, körsbĂ€rsglasyr och frosting, har de provat sig fram till den mest lĂ€mpade kombinationen. Resultat som de till och med publicerat i en vetenskaplig tidskrift.
Ăven om det tog nĂ„gra försök innan resultatet sĂ„g aptitligt ut sĂ„ menar forskarna att mjukvara och 3D-skrivare i framtiden kan underlĂ€tta produktion av nĂ€ringsriktig och individanpassad mat.
Kan bli aktuellt pÄ Àldreboenden
Evelina Höglund, forskare i livsmedelsteknik vid forskningsinstitutet Rise, studerar just mat som skrivs ut i 3D. Men hon tror inte att det kommer att finnas i vanliga hem inom en snar framtid.
ââJag tror att det kommer att bli mer aktuellt i storkök dĂ€r det kan krĂ€vas att rĂ€tter anpassas efter individuella behov som allergier eller andra matönskemĂ„l, sĂ€ger hon.
Som exempel nĂ€mner hon personer som har tugg- och svĂ€ljsvĂ„righeter. I dag Ă€r de ofta hĂ€nvisade till att Ă€ta purĂ©er eller annan konsistensanpassad mat. I ett aktuellt projekt arbetar hon med att skriva ut maten i dess ursprungliga form â en broccolipurĂ© fĂ„r formen av en broccoli till exempel. Detta kan anvĂ€ndas till exempel pĂ„ Ă€ldreboenden, eller i industrier som tillverkar konsistensanpassad mat.
ââDet har visat sig kunna öka matlusten och bidra till att mĂ€nniskor Ă€ter mer om den konsistensanpassade maten ser ut som vanlig mat. Det blir ocksĂ„ mer socialt eftersom de som Ă€ter mat som ser annorlunda ut kanske vĂ€ljer att sitta pĂ„ sina rum i stĂ€llet för med andra, sĂ€ger Evelina Höglund.
VÀxtbaserad "kött-lookalike"
En annan styrka med 3D-utskriven mat Àr att det gÄr att göra komplexa former. DÀr kan konditorier vara en framtida marknad. Eller nÀr man vill skapa vegetariska livsmedel som ser ut som kött. Redan i dag gÄr det att bestÀlla 3D-utskriven vÀxtbaserad oxfilé pÄ restaurang i Stockholm.
ââDet Ă€r hela tiden en diskussion om det Ă€r nödvĂ€ndigt att skapa köttanaloger, alltsĂ„ vegetariska livsmedel som efterliknar kött. Vissa efterfrĂ„gar det men andra tycker att det Ă€r onödigt. Men att till exempel skriva ut en vĂ€xtbaserad köttprodukt krĂ€ver ganska mycket av bĂ„de rĂ„varor och mjukvara, sĂ€ger Evelina Höglund.
Den bÀsta pajen dÄ? Den tog i snitt 30 minuter att skriva ut och bestod enligt studien av 70 procent kaksmet, 8 procent av vardera jordnötssmör, Nutella och frosting samt ett par procent av sylt, bananmos och körsbÀrsglasyr.