Diabetes ingen tydlig riskfaktor vid covid-19

Det Ă€r oklart om diabetiker Ă€r extra kĂ€nsliga för det nya coronaviruset. RĂ„det Ă€r att diskutera med sin lĂ€kare – och fundera över hur man brukar reagera vid andra luftvĂ€gsinfektioner.

Det Àr viktigt att sköta diabetesmedicineringen för att inte öka risken att bli infekterad. Arkivbild.

Det Àr viktigt att sköta diabetesmedicineringen för att inte öka risken att bli infekterad. Arkivbild.

Foto: Rick Bowmer/TT

HÀlsa och sjukvÄrd2020-03-26 05:45

En stor andel av de personer som vÄrdas för den nya virussjukdomen covid-19 Àr diabetiker. Men enligt statsepidemiolog Anders Tegnell Àr det inte klarlagt att diabetes verkligen utgör en riskfaktor.

– Man mĂ„ste komma ihĂ„g att det hĂ€r Ă€r ett vĂ€ldigt vanligt tillstĂ„nd, sĂ„ det innebĂ€r absolut inte att man som individ med diabetes har speciellt mycket högre risk Ă€n vem som helst, sĂ€ger Anders Tegnell.

– Det vi sĂ€ger Ă€r att Ă„ldern Ă€r viktigast, det Ă€r extremt tydligt. För de övriga fĂ„r vi nog sĂ€ga som det Ă€r, att vi vet inte riktigt. Det bĂ€sta man kan göra Ă€r att diskutera med lĂ€karen man brukar ha kontakt med och tĂ€nka pĂ„ hur det har varit tidigare dĂ„ man haft luftvĂ€gsinfektioner, om man blivit jĂ€ttesjuk eller inte, tillĂ€gger han.

Det Àr sedan tidigare kÀnt att diabetes som inte Àr vÀlmedicinerad ökar risken för infektioner. Enligt Anders Tegnell Àr det dock ett mycket litet problem för svenska patienter, eftersom de överlag Àr mycket bra pÄ att ta hand om sin sjukdom.

Men covid-19 kan Ă€ndĂ„ fĂ„ besvĂ€rliga konsekvenser för diabetiker. Petra Rizvi, som Ă€r kommunikatör vid Diabetesförbundet, pĂ„pekar att det kan vara svĂ„rt att behĂ„lla ett stabilt blodsocker för den som blir smittad – som vid alla typer av infektioner och influensor.

– Det gĂ€ller framför allt för personer med typ 1-diabetes. De som har typ 2-diabetes har ju en egen insulinproduktion som hjĂ€lper till att hĂ„lla nivĂ„n. Men det Ă€r vĂ€ldigt individuellt och risken mĂ„ste som alltid bedömas frĂ„n person till person, sĂ€ger Petra Rizvi.

Fakta: TvÄ typer av diabetes

Vid typ 1-diabetes har de celler som producerar insulin dött, vilket resulterar i att kroppen inte fÄr tillrÀckligt med insulin, vilket gör att blodet fÄr för mycket socker. Sjukdomen bryter vanligtvis ut före 35 Ärs Älder.

Vid typ 2-diabetes har kroppens celler blivit mindre kÀnsliga för det insulin som kroppen producerar. Med tiden utvecklas Àven en brist pÄ insulin. Sjukdomen bryter vanligtvis ut i vuxen Älder.

För mycket socker i blodet kan pÄ sikt orsaka skador pÄ njurarna, ögonen och nerverna samt orsaka problem med blodcirkulationen vilket kan tvinga fram amputationer.

För lÄgt socker i blodet kan leda till nedsatt reaktionsförmÄga, kramper och medvetslöshet.

KÀlla: 1177 VÄrdguiden samt SkÄnes universitetssjukhus

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!