En stor andel av de personer som vÄrdas för den nya virussjukdomen covid-19 Àr diabetiker. Men enligt statsepidemiolog Anders Tegnell Àr det inte klarlagt att diabetes verkligen utgör en riskfaktor.
ââMan mĂ„ste komma ihĂ„g att det hĂ€r Ă€r ett vĂ€ldigt vanligt tillstĂ„nd, sĂ„ det innebĂ€r absolut inte att man som individ med diabetes har speciellt mycket högre risk Ă€n vem som helst, sĂ€ger Anders Tegnell.
ââDet vi sĂ€ger Ă€r att Ă„ldern Ă€r viktigast, det Ă€r extremt tydligt. För de övriga fĂ„r vi nog sĂ€ga som det Ă€r, att vi vet inte riktigt. Det bĂ€sta man kan göra Ă€r att diskutera med lĂ€karen man brukar ha kontakt med och tĂ€nka pĂ„ hur det har varit tidigare dĂ„ man haft luftvĂ€gsinfektioner, om man blivit jĂ€ttesjuk eller inte, tillĂ€gger han.
Det Àr sedan tidigare kÀnt att diabetes som inte Àr vÀlmedicinerad ökar risken för infektioner. Enligt Anders Tegnell Àr det dock ett mycket litet problem för svenska patienter, eftersom de överlag Àr mycket bra pÄ att ta hand om sin sjukdom.
Men covid-19 kan Ă€ndĂ„ fĂ„ besvĂ€rliga konsekvenser för diabetiker. Petra Rizvi, som Ă€r kommunikatör vid Diabetesförbundet, pĂ„pekar att det kan vara svĂ„rt att behĂ„lla ett stabilt blodsocker för den som blir smittad â som vid alla typer av infektioner och influensor.
ââDet gĂ€ller framför allt för personer med typ 1-diabetes. De som har typ 2-diabetes har ju en egen insulinproduktion som hjĂ€lper till att hĂ„lla nivĂ„n. Men det Ă€r vĂ€ldigt individuellt och risken mĂ„ste som alltid bedömas frĂ„n person till person, sĂ€ger Petra Rizvi.