Hovrätten skärpte straffet för Vingåkersman

Mannen dömdes för misshandel i tingsrätten, men fick straffet skärpt i hovrätten.

Mannen döms för grov kvinnofridskränkning i hovrätten, som därmed skärper tingsrättens dom.

Mannen döms för grov kvinnofridskränkning i hovrätten, som därmed skärper tingsrättens dom.

Foto: Anders Wiklund/TT

Vingåkers kommun2019-11-12 12:04

En man i 50-årsåldern, periodvis bosatt i Vingåker, dömdes i Nyköpings tingsrätt till tre månaders fängelse för misshandel av en kvinna han har en relation med. Åklagaren i målet, Karin Sverker, samt assistentåklagare Lukas Tigerstrand, överklagade domen till hovrätten, där de nu fått gehör. 

Svea hovrätt skärper mannens straff till tio månaders fängelse och ändrar tingsrättens dom på så sätt, att mannen döms för grov kvinnofridskränkning i stället för misshandel. 

Bland annat har mannen tryckt knytnäven mot kvinnans huvud och ansikte, så att hon fått smärtor som varat i flera dagar. Han har också tryckt knäet i hennes rygg när hon låg ner, så att hon fick svårt att gå efteråt. Sammanlagt rör det sig om fyra fall av misshandel och ett fall av ringa misshandel, samt skadegörelse. 

Hovrätten anser att mannen ska dömas för grov kvinnofridskränkning, eftersom "var och en av gärningarna utgjort ett led i en upprepad kränkning av kvinnans integritet", samt att "gärningarna varit ägnade att allvarligt skada kvinnans självkänsla". Det är också de krav lagstiftaren ställer, för att det ska handla om kvinnofridskränkning. 

Åklagare Lukas Tigerstrand är nöjd med hovrättens slutsatser. 

– Vi tycker, att när det är i hemmet och det är mannen som gjort det, så uppfyller det sammantaget kraven för grov kvinnofridskränkning. Det är såpass allvarligt. Det höll hovrätten med oss om. 

Karta: Vingåker
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!