Hur har ni det i värmen vänner? Det är eder campingkorrespondent som undrar, för i juli är det nämligen fullt tillåtet för landsortsmödrar att förlöpa hemmet. Bara de tar med sig man, barn och husvagn på släp. För närvarande har vi slagit ner våra bopålar vid Vänerns strand och kvällen är ljum i vårt kolossala Maranata-förtält. Ungarna slumrar efter en dag med sol, bad och glass och själv njuter jag i fulla drag av aftonens stilla ro.

Livet är lätt att leva på luffen när man skalar bort alla prylar och måsten. En kväll när klädförrådet sinat vaskar jag smutstvätten för hand på campingen. Barnen tittar storögt på som om jag vore Skansens rekvisita. “Var det så här förr i tiden mamma?” undrar den historieintresserade 9-åringen högtidligt och jag lyckas frustande hejda gapskrattet.

Själv är hon tveklöst en reinkarnerade säl, för hon har legat i blöt större delen av sommarlovet. 7-åringen ägnar sig hellre åt att “flossa” i 120 knyck. Det är en slags fartig tandtrådsdans som hon tappert försöker lära sin mor. Mitt bästa försök hittills påminde mest om en hiskeligt sjösjuk pingvin som försöker gå balansgång i en såpad trapp, men jag har inte gett upp än.

Familjens minsting njuter av friheten. För en kavat landsortstös är det härligt med en drös nya människor att heja på. Det var en salig 4-åring som vågade önska sig Pippi Långstrump av räkfrossarkvällens trubadur. Med ett kvillrande skratt jazzade hon sedan runt hela uteserveringen minst 14 varv, ivrigt påhejad av övriga gäster.

Även om det är härligt med Rivieratemperatur, finns i tankarna alla brandmän och bönder som kämpar med torkan och hettans avigsida.

I foderbristens spår pusslade jag innan campingturen ihop min mammas nyslagna gärden med vänner i behov av hö. Det gräs som annars fått multna till ingen nytta får nu bli hästmat i vinter.

Själv fick jag resa till barndomslandet när vi travade småbalar för fulla muggar. Vilken lycka att få åka hölass tillsammans med sina egna ungar och känna fartvinden i ansiktet i en doftande mjuk höfamn.

Kom ihåg kära vänner att själva spara i ladorna inför vintern. Det spelar ingen roll om det är hö, skogshallon eller glimrande minnen ni bevarar. Kura skymning i de ljumma sommarkvällarna så hörs vi i augusti.