– Farmor bodde nära krukmakeriet i Torshälla, dit gick vi efter skolan och tiggde lera som vi gjorde gubbar av. En av de första tomtarna har jag kvar, den står i ett skåp inne i butiken. Jag håller nog på några år till även om jag tycker det är roligare att spela golf, konstaterar Rolf.

November är högsäsong för tomtetillverkning och distribution till återförsäljarna. När vi hälsar på i mitten av månaden är butikshyllorna knökfulla med stora och små tomtegubbar i alla möjliga modeller. Det känns som om vi stigit in i en timrad stuga uppe i fjällen där tomtarna har flyttat in och myser i takt med julmusiken som spelas. Det är så juligt det kan bli trots att det regnar utanför. Dekoratörerna heter Inger Byrén och Irene Berg som är Rolfs dotter.

– Jag gillar att planera butikens inredning, det är nog min konstnärliga ådra. För att tillverka tomtar är jag inte bra på, säger Irene som för det mesta jobbar på kontoret och har ansvar för all administration, order, distribution samt hemsidan.

Bakom butiken finns lager och verkstad. Magnus Berg, son till Rolf, fyller en brännugn med en tomte som sitter i en båt fullastad med paket. Han berättar att det är en kund från Kungälv som ska ha den speciella båt-tomten.

– Den hamnar nog på Lisebergs julmarknad om någon helg, säger han.

När ugnen är packad stänger Magnus den tunga luckan och färgen ska brännas i 985 grader i cirka fem timmar innan den är klar.

Vi fortsätter in till måleriverkstaden där en parad av små keramiktomtar är prydligt uppställda på ett roterande bord. Magnus sätter sig ned, tar en tunn pensel med svart färg och prickar i ögonen på tomten som har en mjölkkanna vid sidan.

– Man börjar alltid med ögonen, det är ett ganska monotont jobb men ändå skönt för vi lyssnar oftast på ljudböcker när vi jobbar. Senast blev det "Mina drömmars stad" och "Utvandrarna" men vi gillar deckare också.

Den här dagen är en av få som Rolf Berg befinner sig i Torshälla, för det är signeringstider och han är på turné nästan hela november och december.

– I veckan ska jag till Falkenberg, Kungsbacka, Strömstad och sen i helgen till Liseberg. Där blir jag tre helger och avslutar turnén den 16 december. Det är kul på Liseberg, folk gillar mina tomtar mycket mer där än på Skansen.

Tidigare år kom flera busslaster till butiken för att handla men sedan två år finns företaget på nätet med egen hemsida, vilket har förändrat köpmönstret.

– Bussarna kommer inte lika ofta och numera är det spontanbesök, inte inplanerade som förut. Men försäljningen från hemsidan går desto bättre. Det är bra även om det innebär mer jobb med distributionen för oss.

När julen är över är det dags för Rolf att börja tänka på hur nästa års tomte ska se ut. Till sin hjälp har han barnbarnet Sigrid elva år som redan har börjat göra egna figurer. Det kanske blir hon som tar över skapandet efter farfar?