• Per Ehrlund gillar heta smaker och odlar en rad olika chilifrukter i sin trädgård. Men köttbiten på grillen mår bäst av endast salt och peppar, tycker han. Foto:
  • Grillmästaren bjöd oss på entrecote på bröd med en mängd grillade grönsaker. Foto:
  • Grytbröd i stekgryta3 tsk salt15 g jäst5 dl vatten625 g vetemjölBlanda vatten, salt och jäst. Tillsätt mjöl och blanda till en lös deg. Täck med plastfolie och låt stå 10 timmar i rumstemperatur. Gör i ordning grillen för grillning på indirekt värme, alltså ingen värme under. Temperaturen ska vara runt 200-210 grader. Sätt i stekgrytan mitt på gallret. Smörj grytan med lite olja och vänd ner degen. På med grillocket och grädda brödet med grytlocket på i cirka 30 minuter eller tills det fått en kärntemperatur på 98 gr. För skorpa, ta bort grytlocket de sista 5 minuterna. Foto:
  • HabaneronötterEn näve hasselnöterEn skvätt honungEn habanero, eller annan chilifruktLägg nötterna på ett metallfat och rosta på grillen, försiktigt så att det inte blir bränt. Smält honung i en kastrull på grillen tillsammans med finhackad habanero. Lägg upp de rostade nötterna på ett fat och häll över habanerohonungen. Servera som snacks medan gästerna väntar på huvudrätten! Foto:
1/

Heta smakerpå grillgallret

Nyheter

Inget säger värme och sommar bättre än ett rykande hett grillgaller. Och inget säger grill bättre än grillmästaren Per Ehrlund som lär vanligt folk att grilla hela sommaren.

När vi kommer hem till Per Ehrlund är han en smula sliten. Sömnbrist och blåsor under fötterna blev facit efter ett par dagar som hamburgerkock på Sweden rock festival i Sölvesborg. Men han deppar inte över det.

– Det var bra drag där nere, säger grillmästaren från Katrineholm.

Det har varit mat för hela slanten sedan han var med i "Grillmästarna" på Tv4 för tv år sedan, och Sveriges mästerkock innan det.

– Jag försöker bli av med den där stämpeln. Nu känns det som att jag får uppdrag för att jag faktiskt kan grilla och laga mat, inte för att jag är lite känd.

Hettan då, kryddstarka smaker och grillat måste ju vara en match made in heaven, eller?

Nja, visar det sig. Det som de flesta lägger på gallret, en köttbit, mår bäst av salt, peppar och ingenting annat. Eventuellt kan man jobba med smakförstärkare när stekytan är på plats, men marinader är förbjudna!

– Det är bättre då att satsa på hetta i tillbehören, säger Per Ehrlund.

Och tillbehör blir det. Per gör bröd, givetvis tillagat på en av de många grillarna bakom huset, gudomligt goda rostade hasselnötter i habanerohonung och grillade grönsaker i olika färger och former.

Köttet, ett par skivor entrecote, penslar han med smör kryddat med rökt paprika efter första vändan på grillen.

Hur lyckas man med en grillad köttbit, typ en skiva entrecote?

– Det vanligaste felet många gör är att man är och petar på köttet för mycket i början, säger Per Ehrlund.

Lägg köttbiten på ett rent grillgaller när det är riktigt varmt. Köttet kommer att fastna i gallret, men rör inte! På med lock och vänta, det släpper igen om man har tålamod.

– Köttet talar om själv när det är dags att vända.

Men det tar inte slut där. Använd termometer. Tändrör, inte tändvätska! Rumstemperera innan tillagning. Låt köttet vila efteråt. Så fortsätter det, grillning är en vetenskap.

Tur då att mannen med mustaschen reser land och rike runt med Grillskolan och lär vanligt folk allt om innertemperaturer och skillnaden på kol och briketter.

Redan samma kväll går flyget till Sundsvall där turnén fortsätter. Och intresset är stort.

– Vissa säger att det här med grillning har peakat, men vi har bara sett början. Om två år kommer det vara ännu större, säger Per Ehrlund.

Ingen rast, ingen ro. Men så är det väl på sommarhalvåret om man är grillare till yrket. Till midsommar fick Per Ehrlund andas ut.

– Jag var ledig tre dagar, då blev det flugfiske vid stugan uppe i Norrland.

I augusti hittar man Per Ehrlund i ett bokningsbart VIP-tält på Katrineholms-Veckan.