Seniornet är en ideell förening som har funnits sedan början av 2000-talet. Den lokala klubben i Katrineholm startade 2015, och medlemsantalet har ökat med åren.

– Jag tror vi är 84 nu, säger Gunnel Sköldqvist som är ordförande i Katrineholmsklubben.

– Jag tycker att det är ett jättebra koncept det här, och billigt är det, säger hon.

Artikelbild

Måndagar och torsdagar är det samling i Studiefrämjandets lokaler på Köpmangatan. Några personer är handledare, men idén är att man lär av varandra. Det inte den ena kan, kan den andra, och vice versa.

– Det är alla nivåer. Det kan komma någon som aldrig har haft mobil, och inte alls vet hur den ska göra, exemplifierar Gunnel Sköldqvist.

Varje vecka inleder man träffarna med ett tema. I måndags handlade det om hur man bär sig åt för att låna en e-bok. Per Askerlund, som är sekreterare, visade med hjälp av sin mobil hur man går till väga, och stötte på vägen på en del av de krånglerier som brukar kunna uppstå. Till exempel att det inte går att logga in. Trägen brukar vinna, och så även denna gång. Till sist fanns klassikern "Skattkammarön" på skärmen.

En stunds frågor om det ena och det andra följde. En gällde en teleräkning med innehåll som inte stämde.

Artikelbild

– Jag har tydligen ringt till Tunisien. Vad kan ha hänt? undrade en dam.

Det pratade man om en stund innan det var dags att ta itu med allehanda problem. De som ville ha hjälp med datorer gick till ett mindre rum, medan de med funderingar över mobiler och platta stannade kvar i det större. För inte så länge sedan gjorde man tvärtom, men fler och fler använder mobilen nu, inte bara som telefon, förklarar Gunnel Sköldqvist.

Lena Ljungberg har varit med sedan starten.

– Nu har jag varit med i styrelsen. Jag fungerar som handledare, men man lär sig något nytt också. Vi tar upp ganska jordnära saker. Jag tycker det här är en bra idé. Vi har ju Dagny som förebild, det är aldrig försent, säger hon och syftar på Dagny Carlsson, 106 år, numera välkänd bloggare och livsbejakare.