Vid Säfstaholm slott arbetar ett tjugotal barn och ungdomar koncentrerat med att blanda färg. De sitter utomhus i en paviljong och det susar högt ovanförs i de gamla slottsträden. Under två dagar ska de vara här och arbeta med mönster och färg under ledning av konstnären och pedagogen BrittMarie Järnström.

– Färg är magiskt. Men i vanliga skolan är det tyvärr få barn som får chansen att lära sig blanda sin egen färg. Klasserna är stora och på bildlektionerna hinner lärarna inte med att lära ut fördjupad teknik, säger BrittMarie Järnström.

Konstskolan arbetar med olika teman och under sommaren kan barnen prova på bland annat foto, papier maché, och blandteknik.

– Det är viktigt att ha uppgifter som alla kan lyckas med. I vissa åldrar är barnen väldigt inriktade på att prestera och många är osäkra. Så vi jobbar med superenkla tekniker som man kan göra mycket med. Vi är ute efter att skapa lusten, säger BrittMarie Järnström.

Konstskolan är gratis och arrangeras av Vingåkers kommun. Pedagogerna är yrkesverksamma konstnärer.

Barn mellan 8 och 15 år kan delta. Många av barnen är intresserade av konst och konstnärliga tekniker och de återkommer under flera år.

– Det finns också föräldrar som jobbar och tycker att konstskolan kan vara spännande för deras barn att prova på, säger Ellinor Larsson, samordnare för konstskolan.

Lydia Schön är 9 år och bor strax utanför Vingåker.

– Min bildlärare tipsade mig om konstskolan och jag blev nyfiken. Jag tycker om att måla och har ett staffli hemma som jag använder ibland. Jag provar nu de första dagarna och om jag tycker att det är roligt ska jag gå flera dagar, säger Lydia Schön.

Som avslutning på konstskolan arrangeras en utställning där barnen får ställa ut sina alster om de vill. Detta sker den 11 augusti vid Säfstaholms slott i samband med Vingåker kommuns stora familjefest Sommarfinalen.

Syftet med konstskolan är flera, dels att satsa på fördjupning men också den sociala gemenskapen och att barnen får en positiv upplevelse.

– Det viktigaste är att de har roligt och att de får ett par nya vänner. Får de med sig konsten är det bara ett plus, säger Ellinor Larsson.