HÀr Àr omrÄdena som nÄs av fjÀrrvÀrmenÀtet

PÄ kraftvÀrmeverket blir överblivet trÀ till vÀrme för 1 450 fastigheter. Men alla omrÄden har inte möjlighet att ansluta sig.

Anna Axelsson Àr affÀrsenhetschef pÄ Tekniska verken i Katrineholm. HÀr produceras el och fjÀrrvÀrme.

Anna Axelsson Àr affÀrsenhetschef pÄ Tekniska verken i Katrineholm. HÀr produceras el och fjÀrrvÀrme.

Foto: Stina JĂ€rperud

Katrineholms kommun2019-11-23 06:22

Merparten av alla flerbostadshus i Katrineholm vĂ€rms upp med fjĂ€rrvĂ€rme. Detsamma gĂ€ller för skolor, Ă€ldreboenden och andra offentliga miljöer. PĂ„ Tekniska verkens kundlista finns ocksĂ„ 700 villor, en dryg tiondel av kommunens smĂ„hus om man relaterar till statistik frĂ„n statistiska centralbyrĂ„n. Men alla omrĂ„den kan inte ansluta sig. 

– FjĂ€rrvĂ€rmen kom till Katrineholm i början av 80-talet och vi har ett ungt nĂ€t i förhĂ„llande till stĂ€der som byggde sina fjĂ€rrvĂ€rmenĂ€t pĂ„ 50-talet, sĂ€ger företagets affĂ€rsenhetschef Anna Axelsson.

De isolerade stÄlrör som leder varmvatten ligger nedgrÀvda lÀngs med gatorna i stan. Idag finns det nÀt i större delen av stan, men i kransorter och en del ytteromrÄdena saknas anslutningsmöjligheter.

– Man har börjat inifrĂ„n och arbetat utĂ„t.

I stora drag kan man sÀga att Lasstorp, norra GersnÀs, östra Laggarhult, Talltullen, Genne och bostÀder söder om Backavallen saknar nÀt. NÀr nya omrÄden planeras idag diskuteras fjÀrrvÀrme redan pÄ detaljplanestadiet.

– Problemet Ă€r att de bygger nya gator innan de sĂ€ljer tomterna. Vi mĂ„ste veta vem kunden Ă€r tidigt i processen, sĂ€ger Marcus Mannsbart, avdelningschef för distribution.

Det billigaste Àr förstÄs att samordna markarbeten sÄ att fjÀrrvÀrmen kommer pÄ plats innan nya omrÄden Àr fÀrdiga. Tekniska verken Àgs av Linköpings kommun och lÀgger inte ut rör till enskilda fastigheter pÄ spekulation, som fiberleverantörerna ofta gör.

– Vi mĂ„ste varmhĂ„lla rören och det Ă€r kostsamt.

VillaÀgare med nÀrhet till det befintliga nÀtet kan ansluta sig till en kostnad av 70 500 kronor efter rotavdrag. Det förutsÀtter att huset sedan innan har ett vattenburet vÀrmesystem. Har man direktverkande el, landar prislappen pÄ det dubbla för en normalstor villa, eftersom ett vattenburet system mÄste installeras.

Den fasta Ă„rskostnaden ligger pĂ„ 5 600 kronor och dĂ€rtill betalar kunden i nulĂ€get 67,50 öre per kilowattimme. 

– Om det lönar sig eller inte, beror pĂ„ hur man rĂ€knar. Jag vĂ€rnar mycket om miljön. Att mĂ€ta kilowattimmar rĂ€cker inte, man mĂ„ste fundera pĂ„ hur mycket resurser som har gĂ„tt Ă„t i produktionen, sĂ€ger Anna Axelsson. 

Hon tar pÄ sig den orange hjÀlmen för att bjuda pÄ en rundtur uppför alla gallertrappor till kraftvÀrmeverkets hjÀrta. HÀr tillverkas det varmvatten som blir till vÀrme och varmvatten till 1 450 anslutna fastigheter.

– HĂ€r finns fem pannor och tvĂ„ reservpannor, sĂ€ger Anna Axelsson.

Transportörer matar in trÀflis som till största delen bestÄr av returtrÀ frÄn avfallsanlÀggningar. I en jÀtteugn eldas fliset sÄ att vatten kokar och driver en turbin som omvandlar kraften till el. Den varma Ängan kyls och vÀrmen gÄr vidare till kunden. Askan tas om hand och i skorstenen mÀts utslÀppen hela tiden för att sÀkerstÀlla att rökgasfilteringen fungerar som den ska.

– Vi har en vĂ€ldigt lĂ„g pĂ„verkan pĂ„ miljön och eldar bland annat sĂ„nt som har slĂ€ngts pĂ„ tippen. 

AnlĂ€ggningen Ă€r 100 procent fossilfri. Elen som produceras tĂ€cker ungefĂ€r Ă„tta procent av kommunens elbehov. Det innebĂ€r att den som har fjĂ€rrvĂ€rme Ă€ven bidrar till en grön elproduktion. 

I Katrineholm arbetar 29 personer och det finns bemanning dygnet runt. För fjÀrrvÀrmekunderna innebÀr det service pÄ nÀra hÄll om man behöver hjÀlp med att stÀlla in sin vÀrmecentral, som i övrigt Àr automatisk med temperaturgivare inne eller ute.

– Om det inte blir varmt sĂ„ kanske man behöver fler element eller lufta systemet, sĂ€ger Anna Axelsson.

Marcus Mannsbart Àr avdelningschef för distribution i Katrineholm.
Marcus Mannsbart Àr avdelningschef för distribution i Katrineholm.
VĂ€rmeverket i Katrineholm

KraftvĂ€rmeverket levererar cirka 200 gigawattimmar fjĂ€rrvĂ€rme per Ă„r, vilket motsvarar vĂ€rmebehovet för cirka 9 000 villor. 

30 gigawattimmar el levereras varje Ă„r.

BrÀnslet som anvÀnds bestÄr till 54 procent av returtrÀ, 15 procent av tryckimpregnerat trÀ, 25 procent av skogsflis, 5 procent av pellets och 1 procent av bioolja.

56 procent av energin levereras till fastighetsbolag och allmÀnnytta, 56 procent företag, 9 procent bostadsrÀtter och 9 procent smÄhus.

Karta: KraftvÀrmeverket
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!