För fem år sen fick entreprenören och tidigare skivbolagsdirektören Bert Karlsson en idé. Han skulle importera ungerska ullgrisar till Sverige. Tanken var att ha dem i en djurpark, men i stället började lyxkrogar i Stockholm visa intresse för det exklusiva köttet.

– Bert tröttnade och sålde av grisarna till lite olika människor. Därför har det blivit inavlat i Sverige, berättar Erica Buskas.

Det finns alltså för få djur, bara ett par gårdar i Sverige har rasen. Därför har Farcon - som Erica Buskas och Oscar Wulffs företag heter - samt ett par andra gårdar i Sverige planer på att importera ullgrisar och bygga upp stammen med nya avelsdjur.

– Jag jobbar vidare med att bygga upp en avelsbesättning för just ullgris, säger Erica Buskas.

Farcon är mitt i en framgångsrik tid och har vunnit flera priser för sitt gårdskött. Gården levererar ofta kött från blandraser med ullgrisen som ursprung. Blandraser är nödvändiga för att kunna sälja mer kött eftersom det finns så få renrasiga ullgrisar.

– Vi letar efter kockar och restauranger som vill samarbeta. Förutom en del restauranger i Stockholm, som Svartengrens, har vi även levererat kött från ullgris till Edsbacka bistro i Strängnäs, berättar Erica Buskas.

Den ulliga grisens kött är fullt med insprängt fett, det är ett kött som lämpar sig bra för att torka. Den spanska serranoskinkan är exempelvis gjord på ullgris.

– Köttet köps in från Ungern till Spanien där det torkas. Då blir det en spansk produkt. Det är väldigt intressant, säger Erica och skrattar.

När det gäller nötkött är wagyuköttet väldigt exklusivt, med sin omfattande marmorering. Är ullgrisen en motsvarighet till wagyu?

– Ja, det skulle man nog kunna säga. Köttet har ett bra rykte, det är verkligen udda. Jag har aldrig ätit en renrasig ullgris själv. Det kött jag haft har jag sålt till restauranger.

Men det är svårt att enbart leva på ullgrisarna.

För att finansiera verksamheten med ullgrisar och utvecklingen av nötboskapen på gården driver paret en firma som genomför entreprenadarbeten.

– Vi hade inte klarat oss utan entreprenaden. Vi har den verksamheten så vi kan jobba med det andra också.

Närsjö gård ägs av Oscar Wulffs föräldrar och företaget har Erica och Oscar drivit i fem år, med ständig utveckling.

– Det har inte varit en lätt resa. Det har varit mycket jobb, vi har startat från ingenting. Vi har inga barn, så vi har verkligen kunnat jobba. Gården har blivit som vårt barn. De första två åren jobbade vi varje dag, säger Erica Buskas.

I dag har Farcon sex anställda och investerar i nya projekt.

– Vi har köpt in ett annorlunda nötkreatur, en ”belted galloway”, berättar Erica. Köttet ska påminna om angus-kött och djuret ser ut som en punchrulle, fortsätter Erica och skrattar. Det är svart fram och bak, och vitt i mitten av djuret.

Men det är ändå ullgrisarna som väcker störst uppmärksamhet på gården utanför Eskilstuna. När vi tar oss ner till hagen möts vi av en ovanlig lukt, det doftar inte gott.

– Ullgrisar luktar mer än vanliga grisar. Det beror på pälsen, förklarar Erica. Lukten är en blandning mellan får och gris.

Men hur djuret fått sin päls är det inte lätt att få svar på, något får är inte inblandat.

– De tål utegång året runt och i Ungern har det nog varit en form av urgris, men det är bara min teori, säger Erica.

Djuren är eftertraktade, därför pågår det även oseriös handel i Sverige.

– Trots problem med inavel försöker många ändå, berättar Erica. Vi ser ibland ullgrisar på Blocket. Det finns till och med folk som blandat ihop ullgrisar med vildsvin för att få fram exklusivt kött.

I hagen börjar grisarna plötsligt jaga mig och fotograf Veronica Karlsson, när de får tag i oss börjar de tugga på skorna.

– De är väldigt sociala, säger Erica och klappar en ullgris som vältrar sig över henne.

Lite längre bort står Mårten Galt, som han kallas på gården.

– Han är ändå en ganska liten galt, bara 150 kilo. Han kommer urpsrungligen från Bert Karlssons grisar, berättar Erica Buskas.

Det förekommer en trend där vi äter allt mindre kött, hur ser du som köttproducent på det?

– Jag äter också mindre kött, men jag äter bra kött.

Erica berättar att hon var vegetarian i fem år, innan de började med egna djur.

– Jag vill veta varifrån köttet kommer, när jag är på restaurang brukar jag fråga om det finns något svenskt kött på menyn. Finns det inte svenskt kött väljer jag vegetariskt.

Se de nyfikna och keliga ullgrisarna: