• Lång tur. Christian Bodegren ska byta ut stålhästen i Stadsparken i Katrineholm mot tre rejäla kameler, som ska ta honom de 700 milen genom öknen. Christian beräknar att vara framme på Afrikas västkust någon gång i juni-juli nästa år.
  • 
Tränings-tur. Christian Bodegren under sin träningssejour i den tunisiska öknen. Bild: Privat
1/

Han ska korsa Sahara på kamel

Nyheter
I morgon, tisdag, drar Marmorbybon Christian Bodegren, 36 år, iväg på sitt livs äventyr. 
Då ställer han färden mot Egypten för att därifrån på kamel korsa hela Saharaöknen – från Röda havet öst till Mauretanien på Afrikas västkust. 
En nätt tripp på 700 mil – och nästan ett år.

Den första fråga man ställer sig är givetvis hur man kan komma på en sån här idé.

Christian förklarar på sitt lugna sätta, när vi får en pratstund med honom mitt under hans reseförberedelser, att det hela egentligen började under hans första riktiga utlandsresa till Israel tillsammans med en kompis, där de jobbade en tid på en kibbutz.

– Därifrån drog vi till Egypten och provade på att rida häst i öknen. Då var jag fast, det var det stora äventyret som lockade mig – och det låg ute i öknen. Det visste jag direkt efter ridturen.

Jobbat och rest

Sedan dess har det så att säga runnit mycket vatten under broarna (det blir ju inte så mycket av den varan fram-över...) och Christian har lärt sig både ett och annat om världens öknar och främst då Sahara.

Christian har jobbat och rest, jobbat och rest. Jobbat för att få ihop pengar till sina många resor. Och det stora äventyret som ligger framför honom nu har han finansierat bland annat med att jobba på norska oljeborrplattformar i Nordsjön. Han har byggt ställningar och andra konstruktioner ute på plattformarna.

Och hur har du förberett för den här resan? Man drar ju så att säga inte bara tvärs över Sahara-öknen.

– Jag har bland annat varit i Tunisien och preparerat mig. Därifrån har jag kamelvandrat i öknen veckovis. Så jag vet vad det hela handlar om. Sen har jag förstås läst en del och tekniskt har jag förberett mig ordentligt.

Hjälpmedel

Sen visar Christian den tekniska apparaturen han ska för med sig. Det är datorer, gps-navigatörer och andra apparater som samtliga kommer att laddas med en solcellsmatta som han har med sig.

Så du räknar med solsken..?

– Skojar du..?

Av naturliga skäl går det åt en hel del andra förberedelser på hemmaplan. Det ska ordnas med nomader som ledsagare under vägen, det ska handlas kameler och det är en mängd papper som ska vara i ordning.

– Det är inte som på Sven Hedins tid, säger Christian och garvar.

Är du så pass att du själv kan inhandla kameler?

– Nog vet jag en del om djuren, men det får nomadkillen, som jag ska ha sällskap med under den första etappen, hjälpa mig med. En kamel i Egypten kostar omkring 1 000 dollar, så det är inga småpengar vi snackar. Jag ska köpa tre kameler och ha med mig.

Etapper veckovis

Sen berättar Christian att han lagt upp etapperna i öknen veckovis, dock naturligtvis beroende på hur mycket vatten det finns vid de oaser man kommer till.

För vatten är självfallet livsviktigt under en sån här utmaning.

– Och så får man ju räkna med att det kommer att hamna sand i maten, som väl i första hand kommer att bestå av burkmat och ris. Jag kan ju säga som så, att är man rädd för att få sand på mackan vid badstranden, ska man nog inte ge sig ut på kameltur i öknen.

Det tar vi som ett under-statement – och önskar Christian lycka till på detta enorma äventyr som ligger framför honom. Han räknar med att starta sin expedition i början av oktober från Röda havet för att vara framme i Mauretanien i månads-skiftet juni-juli nästa år.

Rapporter i Kuriren

Vi avkrävde honom också en rapport till Katrineholms-Kuriren lagom till jul, som han räknar med att fira någonstans i öknen i södra Algeriet.

Så vi får säkert anledning att återkomma i ärendet.