C-profilens stora glädje – får sälja sprit till privatpersoner

Dagen har kommit.
På onsdagskvällen började Smakgården vid bruket i Hälleforsnäs med gårdsförsäljning av alkohol.
– Jag trodde knappt jag skulle få se det här hända, säger Roger Tiefensee, lokal centerpartistiska profil i Flen och medgrundare till Smakgården.

Smakgårdens ginsorter kommer för första gången kunna säljas i butik efter att lagen om gårdsförsäljning trädit i kraft.

Smakgårdens ginsorter kommer för första gången kunna säljas i butik efter att lagen om gårdsförsäljning trädit i kraft.

Foto: Johan Kindmark

Hälleforsnäs2025-06-18 19:30
  • Smakgården i Hälleforsnäs premiärar gårdsförsäljning av alkohol efter att den nya lagen trädde i kraft 1 juni. Besökare kan delta i gin-skolor, dryckesprovningar och produktionsvisningar.
  • Försäljningen kräver föranmälan och kunskapshöjande arrangemang. Max 70 cl starksprit och 3 liter jästa drycker får köpas per person.
  • Roger Tiefensee ser positivt på utvecklingen och tror att gårdsförsäljningen kan öka intresset för lokala produkter och stärka verksamheten.

Det var den 23 april i år som riksdagen röstade ja till gårdsförsäljning av alkohol.

Den nya lagen trädde i kraft den 1 juni och idag är det premiär för gårdsförsäljning på Smakgården, på bruksområdet i Hälleforsnäs.

– Det känns lite högtidligt. Jag tror att det här kommer göra att fler får upp ögonen för nya produkter, säger Roger Tiefensee på Smakgården.

På Smakgården kommer det finnas tre olika varianter av gårdsförsäljning. En kallas för gin-skola där besökarna får prova på att tillverka sitt eget gin. En annan variant innebär en regelrätt dryckesprovning och så onsdagskvällens variant, en så kallad produktionsvisning. På alla tre arrangemangen behöver den som vill komma föranmäla sig. 

– Vi kommer vara här och så kommer jag berätta om hur vi destillerar och hur vi tänker. Vi bjuder på en must, ett alkoholfritt bubbel som fördrink och så ska jag gå runt och pimpa så det luktar fläder här inne. Sen efter jag har berättat har folk möjlighet att köpa.

Smakgårdens ginsorter kommer för första gången kunna säljas i butik efter att lagen om gårdsförsäljning trädit i kraft.
Smakgårdens ginsorter kommer för första gången kunna säljas i butik efter att lagen om gårdsförsäljning trädit i kraft.

Varje person får köpa max 70 centiliter starksprit och tre liter övriga jästa drycker per tillfälle. 

– Just nu har vi bara ginflaskor som rymmer 0,5 liter. Men vi ska komplettera med småflaskor också, femcentiliters, då kan man prova flera olika sorter också så det tror jag bara är positivt. 

Försäljningen måste föregås av ett kunskapshöjande arrangemang.

– Det är ingen butik utan en besöksverksamhet vi bedriver. Då innehåller det ofta redan informativa delar, så för oss är det inget konstigt.

Tror du på det här?

– Absolut. Många har varit oroliga för byråkratin med det här men Flens kommun har varit jättebra och supertydliga. Men jag trodde knappt jag skulle få se det hända, eftersom det är en fråga som diskuterats i decennier. 

Alla gäster får fylla i ett formulär när man kommer. Där uppger man namn och anger ålder, är personer under 25 år måste Smakgården be om legitimation. 

Roger Tiefensee, Smakgården.
Roger Tiefensee, Smakgården.

När tidningen i våras pratade med Blacksta vingård som också fått tillstånd att bedriva gårdsförsäljning i Flens kommun, fanns det därifrån en farhåga om att den nya lagen skulle kunna påverka små leverantörers samarbete med Systembolaget negativt.  

Men där håller inte Roger Tiefensee med.

– Jag lyssnade på en kille från Systembolaget som är ansvarig för lokalt och småskaligt och han trodde snarare att gårdsförsäljningen kommer dra folk till systembolaget. 

Kommer den nya lagen innebära att ni arrangerar fler visningar eller skolor?

– Vi kommer nog öka på lite. Under förra året tror jag vi körde fem eller sex gin-skolor. Jag tror det här kommer bli ett lyft. Men i början får vi nog känna oss fram lite grann, angående hur länge vi ska ha öppet och så.

Kommer det påverka er inkomst?

– Det tror jag. Om vi inte behöver bemanna upp extra och har öppet vid några extra så tror jag absolut det.

På sikt kan det även bli tal om att utöka lokalerna.

– Vi håller på att kika på en tom lokal här mitt över mellan bageriet och Telling stories. Om vi ser att det här rullar på skulle vi vilja inreda den lokalen som ett Tasteroom där vi kan köra provsmakningar. Men vi får se hur det går, säger han.

Smakgårdens Roger Tiefensee, här i destilleriet, ser fram emots kvällens premiär.
Smakgårdens Roger Tiefensee, här i destilleriet, ser fram emots kvällens premiär.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!