Grundvattnet stiger normalt under hösten och vintern men förra året var nederbörden mindre än normalt i stora delar av landet. Trots det råder ingen vattenbrist i Vingåker

‒Än så länge är det ingen fara. Men det räcker med att det blir en större läcka så kan det tryta i systemet, säger Lotta Edström på Sörmland vatten.

Boende i Österåker och i Kalkbrottsvillorna i Forsby uppmanas dock att avstå från att vattna gräsmattor och blommor med det kommunala dricksvattnet.

‒De två verken är lite mindre och har inte samma överkapacitet som större verk, att producera mer vatten. Om det uppstår en läcka blir det snabbt tomt, förklarar Lotta Edström och fortsätter:

‒ I Vingåker har vi vattentornet med en reserv. Det har du inte här. Här är det bara det vatten som finns i ledningssystemet.

Som Katrineholms-Kuriren tidigare berättat får Baggetorp, Hulta, Gillbergatorp och Viala numera sitt dricksvatten från Katrineholm.

‒Visst har det också en inverkan. Det är heller inte så varmt. Det gör att folk inte fyller sina pooler på samma sätt som när det är 30 grader varmt. Man vattnar inte heller på samma sätt. Det är många faktorer som spelar in.

I Katrineholm råder inga restriktioner.