Grannen skuggas av nybygget och överklagar

Sjuvåningshuset blir bombastiskt och kommer att skymma fastigheten intill. Grannen till det planerade nybygget på Trädgårdsgatan har överklagat.

Det gamla "Taxihuset" ska rivas och ge plats för mellan 50 och 80 nya lägenheter.

Det gamla "Taxihuset" ska rivas och ge plats för mellan 50 och 80 nya lägenheter.

Foto: Stina Järperud (Arkiv)

Katrineholms kommun2019-10-11 09:50

I maj antogs detaljplanen för kvarteret Vitsippan intill Folktandvården i korsningen Trädgårdsgatan/Malmgatan. Fridhem fastigheter som äger ett mindre lägenhetshus mittemot det planerade bygget har överklagat beslutet till mark- och miljödomstolen. De yrkar på att planen omarbetas med eftersom sjuvåningsdelen av huset kommer att skugga deras fastighet större delen av dagen. Enligt Boverket är tumregeln att man ha möjlighet till fem timmars sol vid vår- och höstdagjämningen.

" I den nya solstudien framgår att boende på Trädgårdsgatan 3 endast kommer att åtnjuta solinstrålning mindre än tre timmar per dag mellan klockan 9.00 och 17.00, den 20 mars och 23 september", skriver fastighetsägaren.

– Vi tycker att frågan är tillräckligt utredd och att planen är okej enligt den lagstiftning som finns. I plan- och bygglagen står det inga exakta klockslag, det får domstolen ta ställning till, säger Erik Bjelmrot, avdelningschef på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Solstudien har gjorts om och blivit tydligare inför antagandet. Fastighetsägaren menar dock att de fick den nya studien presenterad först efter att detaljplanen hade antagits och att de inte har haft möjlighet att lämna synpunkter på den. De anser också att sjuvåningshuset ter sig bombastiskt i förhållande till sin omgivning. 

– Det är en avvägning mellan olika intressen. Kommunen tar fram planen och vill ha plats med så många bostäder som möjligt, säger Erik Bjelmrot. 

Bostäderna byggs av det kommunala fastighetsbolaget, KFAB. 50 till 80 lägenheter ryms beroende på storlek.

– Ju högre man bygger desto mer ekonomiskt blir det. Man får också en bra lösning med hiss ned till garaget, säger Ingmar Eriksson, vd på KFAB.

Fastighetsbolaget vill öka antalet bostäder i centrum och de har bara två tomter att bygga på i dagsläget, Vitsippan och intill Kurirenhuset. 

– Vi hade ett akut behov av att bygga den gruppbostad som var planerad i Vitsippan, men det löser sig i och med att Katrineholms-Kuriren flyttar och ger utrymme där, säger Ingmar Eriksson. 

I dagsläget påverkar inte förseningen KFAB nämnvärt. De oroas dock av att parkeringen som i nuläget finns på Trädgårdsgatan kan behöva stängas av innan bygget drar igång. 

– Plattan läcker vatten och det påverkar armeringen. Den kan bli så dålig att vi måste stänga av parkeringen eftersom det inte ekonomiskt att åtgärda den innan vi bygger, säger Ingmar Eriksson.

Kvarteret Vitsippan i korsningen Malmgatan och Trädgårdsgatan.
Kvarteret Vitsippan i korsningen Malmgatan och Trädgårdsgatan.
Karta: Kvarteret Vitsippan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!