Idag ska treveckorsprojektet ätas upp

Go'morron2016-12-24 07:26

Idag ska den skäras upp, julkakan. Jag började med den redan vid andra advent. Först ska torkad frukt och nötter, syltade apelsinskal och halverade cocktail-körsbär ligga och dra i sprit i ett dygn. Egentligen ska det vara whisky, men jag avskyr lukten och tog rom i stället. Dagen efter gör man smeten; mandelmjöl, vetemjöl, bakpulver, socker, ägg och massa kryddor: muskotnöt, kanel, ingefära, malda nejlikor. Smet och frukt blandas och om man kan låta bli att äta upp den vidunderligt goda smeten ska den skedas ned i en liten form klädd med papper på både insidan och utsidan. Sedan ska julkakan stå i ugnen i tre eller fyra timmar, och hemmet luktar som ett riktigt bageri under tiden. Den färdiga kakan ska svalna och sedan "matas" med små romskvättar varje vecka fram till jul. För någon vecka sedan gjorde jag egen marsipan av mandelmjöl, ägg och socker, som kavlas och läggs som ett lock på kakan. Nästa lager består av sockerglasyr, som också kavlas till en centimetertjock platta. Den snövita julkakan dekoreras, jag har polkagrisstänger och järneksblad i mörkgrön marsipan på min. Man skär tunna skivor av den och avnjuter dem efter julmiddagen.

Det påstås att den här sortens kaka håller i ett helt år. Det tror jag inte att min kommer att göra. God jul!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om