Giftfritt till skolbarnen

Katrineholm
annons
Diskussionen om ekomat och närproducerat i skolmatsalarna är ständigt aktuell. Nu ska även tallrikarna som barnen äter på bli mer miljövänliga.

Service- och tekniknämnden beslutade på torsdagen att samtliga skolor ska införa kemikaliefria tallrikar. Alla plasttallrikar byts ut till tallrikar i Tritan. Det är ett ämne som ska vara helt fritt från Bisfenol A, den kemikalie som numera är förbjuden i nappflaskor och förpackningar med barnmat.

Bisfenol A kan i mycket höga doser påverka vår förmåga till fortplantning. Ämnet finns i allt från konservburkar till tätningsmedel.

Redan i början av året byttes plasttallrikar med Bisfenol A på kommunens förskolor mot kemikaliefritt. Steg två, som nu ska genomföras, gäller även skolbarnen.

I ett pressmeddelande säger Johan Hartman (M), service- och tekniknämndens ordförande, att ytterligare 300000 kronor satsas på att göra skolkök och matsalar fria från Bisfenol.

Lilli Márton, kommunfullmäktigeledamot för Miljöpartiet och engagerad i skolmatsfrågan, skulle önska att barnen fick äta på porslin.

— Det är något som man vet är ofarligt. Men då kommer arbetsmiljöfrågan in i bilden i stället, eftersom porslin är tungt att jobba med.

Att skolorna nu övergår till tallrikar som inte innehåller Bisfenol A ser hon dock som ett steg i rätt riktning.

annons

Mest delat denna vecka