Det var på våren 2015 som en främmande man ringde på hos en 86-årig kvinna i Eskilstuna. Han sa att han var byggare och hade stannat till eftersom han såg att hennes hus måste dräneras om.

Arbetet skulle kosta 110 000 kronor och kontraktet var redan klart. Det var bara att skriva på.

Några dagar senare återvände mannen med flera kumpaner i släptåg. Priset hade stigit med en halv miljon kronor och byggjobbarna övertalade henne att underteckna även tilläggskontraktet.

Kvinnan hann betala ut 110 000 kronor innan hennes son upptäckte vad som skett och stoppade överföringarna. De främmande arbetarna tog några enkla spadtag runt huset, men dränerade aldrig om grunden.

55 000 kronor av pengarna från byggbedrägeriet hamnade på 38-åringens konto innan det slussades vidare.

Därför åtalas han för grovt penningtvättbrott. Han nekar till brott i förhören men vill inte förklara hur pengarna hamnat på hans konto.

– Ingen kommentar, säger 38-åringen varje gång han får en detaljfråga i de bandade polisförhören.

I ett förhör uppger han att han torterats i sitt gamla hemland och därför valt att flytta sin verksamhet till Sverige. Han vill inte utveckla vem som skulle ha torterat honom eller hur det gått till.

Enligt åklagaren räcker det att visa att 38-åringens konto använts för överföringarna. Det spelar ingen roll om han var inblandad i bedrägeriet eller inte.

På kontot har också 102 000 kronor från en 87-årig man satts in. Och en 89-årig man betalade in 678 000 kronor på liknande sätt.

De utlovade byggjobben har inte utförts eller utförts mycket bristfälligt, skriver åklagaren i stämningsansökan. Något som också intygas av de byggingenjörer polisen anlitat. I flera fall har byggarna ställt till mer skador än de reparerat.

Grovt penningtvättbrott kan ge fängelse i upp till sex år.