I början av november startade frukostprojektet för i kommunens skolrestauranger för elever upp till årskurs 6. Att erbjuda barn och unga en kostnadsfri frukost är ett sätt att skapa en bra start på dagen och på Sävstaskolan har det gått över all förväntan.

‒ Det har varit kanon! Många lärare vittnar om att det har gjort stor skillnad och de äldre eleverna känner att de orkar mer och är på bättre humör. Det kommer även lite föräldrar som betalar för att äta frukost med sina barn och det ger dem inblick i verksamheten, säger skolans rektor Stefan Bohlin som tog initiativ till projektet.

Föräldrar som vill äta frukost med sina barn betalar självkostnadspriset 20 kronor. Projektet kommer att pågå vårterminen ut och Bohlin hoppas att det blir en fortsättning på skolfrukostarna.

Artikelbild

Både initiativtagaren och rektorn Stefan Bohlin och måltidsbiträdet Elin Sparr ser redan att frukostsatsningen har gett resultat.

‒Det ska utvärderas ordentligt och vi hoppas att politikerna förstår det fina i det här och låter oss fortsätta.

Elin Sparr är skolmåltidsbiträde och berättar att det var lite lurigt i början att beräkna hur mycket som skulle gå åt, men det har inte varit några bekymmer. Varje morgon dukas fil, flingor, flera sorters bröd och pålägg samt frukt och grönt fram och två dagar i veckan vankas det gröt.

‒Det har bara varit positivt och nu har alla elever möjlighet att få börja dagen med en stadig frukost. Vi var inte riktigt beredda på den anstormning som blev och trodde att intresset skulle dala efter ett tag, men det kommer i snitt 70 elever varje morgon. Som mest har vi haft 110 gäster till frukost, berättar hon.

Reaktionerna har varit positiva både från både personal och skolbarn.

Artikelbild

Tredjeklassarna ska åka skridskor på idrotten och rektor Stefan Bohlin stannar till och småpratar med dem.

‒Jag har lärt känna barnen på ett annat sätt och elever som man haft lite duster med tidigare kommer fram och klappar om en och tackar. Satsningen har nått fram till dem som verkligen behöver den.

En av dem som brukar äta frukost på skolan är Angelina Karlsson som går i klass 3.

‒Det är bra för om man försover sig kan man gå direkt till skolan utan att äta frukost hemma. Sen är det roligare att äta frukost här för man får träffa kompisarna, säger hon.