Utanför Möteslokalen på Köpmangatan står firmabilen, med Ghulam Musa Sidiqis namn och mobilnummer klistrat på dörrarna, parkerad.

Den här fredagseftermiddagen har han lämnat kunder, kontakter och eluttag för en stund för att i stället berätta om sin resa för den grupp som läser yrkessvenska i Vingåker växer tillsammans regi. Många i gruppen har fortfarande inte fått uppehållstillstånd och därför inte kunnat påbörja sina studier på SFI.

‒Vi lär dem svenska. De som har gått här har ofta en fördel när de börjar med SFI och är snart klara, säger Marie Janson, ordförande i föreningen Vingåker växer tillsammans.

Artikelbild

I fredags berättade Ghulam Musa Sidiqi om sin väg från flykting till fast jobb.

Ghulam Musa Sidiqi har varit i samma situation. För fem år sedan klev han och hans familj av planet på Arlanda.

‒Vi hade inte en aning om vart vi skulle. Men vi hamnade i Märsta där vi bodde i sju dagar, berättar han.

Därefter kom två personer från Migrationsverket, med biljetter i handen, och sa att de skulle flytta till Vingåker.

‒Det var vinter, kallt och snö och vi hade inte så mycket kläder på oss när vi kom hit, minns Ghulam Musa Sidiqi.

De har blivit kvar sedan dess. Efter sex månader fick de uppehållstillstånd och Ghulam Musa Sidiqi började läsa SFI på förmiddagarna. Men han ville mer än så. Så han gick på en yrkes- och utbildningsmässa på Safiren i Katrineholm och sedan till Arbetsförmedlingen. Efter språkprov och matteprov fick han en plats på elektrikerutbildningen.

‒Jag hade bara läst svenska i fyra månader. Varje dag satt jag och översatte ord på ipaden. I början var det jättesvårt med språket men det blev lättare och lättare, berättar han.

Utbildningen tog 120 veckor eftersom han studerade på halvtid.

Han gjorde praktik på Enium AB. Därefter fick han jobb på företaget. Först gick han som lärling, vilket är ett krav, under 1600 timmar. Numera kan han göra egna jobb.

‒Det finns möjligheter om man kämpar på bra under utbildningen, säger han

Fredrik Brännkärr, som driver Enium AB, medverkade också under föreläsningen.

‒Språket är jätteviktigt. Man måste kunna ringa ett samtal, prata med kunderna och i vårt jobb är det också väldigt viktigt med kommunikationen med varandra, säger han.

Fredrik Brännkärr uppmanade besökarna att ta för sig och fråga mycket.

‒Det är då man lär sig. Man måste inte kunna allt. Det är viktigare att man vill än att man kan, säger han.

‒Och viljan syns i ansiktet, påminner Marie Janson.

‒Jag är väldigt imponerad över hur Musa klarade utbildningen efter att ha läst svenska i fyra månader. Jag har gått samma utbildning och vet hur svårt det är med alla facktermer, berömmer Fredrik Brännkärr.