Den finska lapphunden Chocco hälsar välkommen när vi besöker Peter Rydergren och Lotta Kjellgren i parets villa på Ragnars gärde i Forssjö. Det passande namnet fick hunden dock innan paret fastnade för praliner, berättar Lotta. Chocco var den enda bruna valpen i kullen.
Avstampet för parets intresse för pralintillverkning startade med en kurs i Linköping för några år sedan. Peter har arbetat som kock under större delen av sitt yrkesverksamma liv och hade dessutom tidigare utbildat sig en del hos Nora chokladskola, ett företag som Pralinen på gärdet samarbetar med.
Därefter experimenterade paret en del med egen pralintillverkning innan man i höstas bestämde sig för att starta egen firma med småskalig pralintillverkning och kurser som verksamhet.
– Men det är bara på hobbynivå. Blir det någon tusenlapp över så investerar vi det i ny choklad eller nördar ner oss i nya tekniker, säger Peter Rydergren.
Nu har Pralinen på gärdet sedan en tid alla tillstånd från kommunen klara, vilket krävs för att få tillverka och sälja praliner. Och det har hittills blivit en hel del beställningar men även flera kurser.
– Vi har fått väldigt bra gensvar på kurserna och det är väldigt roligt att få dela med sig, säger Peter Rydergren som berättar att snart väntar tio kurstillfällen med deltagare från kommunens fritidsförening.
– Vi kör max fyra deltagare vid varje tillfälle, säger Lotta Kjellgren, och detta är främst av utrymmesskäl. Det blir också mycket disk och kladd att ta reda på efter en kurs, som tar cirka tre timmar.
Att tillverka praliner kräver både tid och tålamod. Paret visar några oerhört vackra praliner som de nyligen tillverkat. Pralinerna är blanka och fina, och blankheten beror på nyckeln vid pralintillverkningen, temperering av chokladen. Att temperera choklad är nämligen lite av fysik och kemi på samma gång. Genom att smälta och kyla ner chokladen i olika faser och vissa givna temperaturer blir den glansig.
– Termometern är den bästa vännen, när man tillverkar praliner, säger Peter.
Vi får provsmaka bland annat en hjärtformad pralin som är helt röd, en pralin som en kund beställde till Alla hjärtans dag nyligen. För att få den röda färgen använder man färgat kakaosmör, som man lägger som det första lagret i gjutformen. Hjärtpralinen, med skal av vit choklad och som är fylld med en chokladganache med jordgubbssmak, fullkomligt smälter i munnen och det smaken är väldigt långt ifrån det som finns att köpa i en chokladask i butiken.
Vissa praliner kan ta flera dagar att färdigställa, berättar paret. Och det är bara fantasin som begränsar vilka smaker som pralinerna kan ha.
– På kurserna är Baileys, salt karamell och limezest populära ingredienser. Men det finns så mycket annat man kan göra. Saffran på julen, chaithé är jättegott liksom calvados. Listan är hur lång som helst och smakönskemålen är lite årstidsbaserade, skulle jag säga, säger Lotta Kjellgren.
Kurserna och tillverkningen planerar paret att hålla igång fram till april för att därefter ta ett uppehåll till hösten. Detta har mycket med utetemperaturen att göra. Det behöver helt enkelt vara relativt svalt inne för att kunna hantera choklad på bästa sätt.
– Man säger att 13 grader är den perfekta temperaturen att lagra choklad i, säger Peter Rydergren och pekar på vinkylen som blivit förvarning även för färdiga praliner utöver viner.
När det kommer till utseende och färg behöver en pralin vara långt ifrån chokladbrun. Det finns alla upptänkbara färger att tillgå nuförtiden.
Paret använder uteslutande belgisk choklad, som anses vara den bästa och lyxigaste chokladen i världen. Det är också belgarna som är kända för sin hantverksskicklighet när det kommer till praliner.
Förutom kurserna har paret också en del beställningar som ska tillverkas framöver, bland annat närmast till ett bröllop. Förra året gjorde man semlepraliner till fettisdagen.
– Det kommer vi nog inte hinna att göra i år, säger Peter Rydergren och får medhåll av sambon Lotta.