Blixten orsakade hål i vägen

Söndagens åskoväder orsakade en krater i vägen strax utanför Forssjö. Händelsen blev en snackis på Trafikverket, där man aldrig hört talas om något liknande.

Ledningar låg vid sidan av vägen.

Ledningar låg vid sidan av vägen.

Foto: Stina Järperud

Forssjö2019-09-02 18:07

Länsväg 534 mellan Forssjö och Björkvik är lågtrafikerad och lever i vanliga fall en undanskymd tillvaro med endast 180 passerande bilar per dygn. I söndags slog blixten ned och vägen hamnade i händelsernas centrum.

– Det blev en snackis här på Trafikverket. Det är ytterst ovanligt och det är ingen som har hört talas om det tidigare. Normalt brukar inte blixtar inte ge så här stor hålighet, säger Sofia Lindahl, presskontakt på Trafikverket.

Halva vägen har rämnat på raksträckan mellan Remröd och Myrkärr. Precis intill en gran finns nu ett stort hål och asfaltskakor har spridit sig. Rakt över vägen har en smal springa rest sig och på andra sidan vägen har en ledning gått av och hänger från stolparna.

– Vår entreprenör har varit på platsen och det ser ut som om det kan ha varit ett blixtnedslag som i kombination med regn och skyfall har skapat skadorna på vägen, säger Sofia Lindahl.

Robin Johansson är projektledare på Trafikverket i Nyköping och är den som ansvarar för väg 534.

– Jag har sett bilder på skadorna och enligt den information som jag har fått, så hände det under söndagens åskoväder. Jag har aldrig hört talas om något liknande.

Driftentreprenören Svevia har skyltat upp kring hålet för att hindra olyckor.

– Under tisdagen påbörjas arbetet med att gräva ur och fylla upp med kallmassa. Sedan ska asfalten lagas. Det ska vara klart någon gång under den här veckan, säger Robin Johansson.

Enligt SMHI:s meteorolog Henrik Reiner var det 1 500 blixtnedslag i Sörmland under söndagen.

– Det var ett stråk med en hel del åskskurar under söndagen i området kring Katrineholm.

Men att blixten slår ned direkt i vägen är ovanligt enligt Henrik Reiner.

– Den brukar slå ned i de högre punkterna. Men det kan bli blixtar mellan laddningar.

Senaste veckan har Sörmland haft 7 700 blixtnedslag.

– Det är mycket, men inte ovanligt mycket. Det hör till med åska i augusti.

Nästa vecka blir det lite lugnare i Katrineholmstrakten.

– Det kan bli några till knallar under veckan, men inte i samma utsträckning. Det kommer att vara ostabilt väder med mer moln och inte lika varmt. Det blir bara enstaka lokala åskskurar.

Björkviksbon Sören Soldan är pensionär och väderobservatör åt SMHI. Han har inte hunnit se nedslagsplatsen när Katrineholms-Kuriren når honom.

– Visst kan blixten slå ned i en väg, den kan slå ned varsomhelst. Men de flesta blixtnedslag lämnar inga märken efter sig.

Sören Soldan minns särskilt en händelse i Björkvik på 90-talet, när blixten slog ned i ett elskåp, skapade ett dike fram till ett hus vars fönster krossades och plasten i huset smälte. Som tur var det ingen hemma.

– Det var obehagligt att se skadorna.

Blixtnedslag

När du ser en blixt kan du räkna för att bedöma hur långt bort den slår ner. Tre sekunder mellan att du ser blixtens ljus och hör åskknallen betyder att blixten slagit ner en kilometer bort.

Risken att träffas av en blixt är liten, men direkta blixtträffar kan orsaka svåra skador eller vara dödliga.

Om ett åskväder närmar sig ska du helst gå inomhus. Är du utomhus så undvik öppna fält och att stå nära träd eller andra höga föremål. Vistas inte i eller på vatten när åskan går.

Källa: www.krisinformation.se

Hur kan det bli ett stort hål i vägen?

Har du sett något liknande? Bixten kan slå ned varsomhelst, den går rakt ner. Särskilt Ne, en gång i björkvik på 90 talet slog den ned i ett elskåp, gick över en väg och in i ett hus så den hade spräng alla fönsterrutor, all plast smälte. ingen hemma. då hade blixten grävt ett dike över vägen. Men viss kan blixten slå ner i en väg. I bilen följer blixten skalet. – Det är itne så ofta det blir något man kan se. De flesta blixtnedslag lämnar inga märken efter sig. Det dras till ledningar. Väderobservatör åt SMHI.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om