I onsdags berättade Katrineholms-Kuriren att barn- och utbildningsförvaltningen vill ta bort de fyra elevassistenterna på Sävstaskolan och istället låta dem ingå i en personalpool.

Orsaken är enligt barn- och utbildningschefen Anders Danielsson att elevassistenterna på Sävstaskolan är för många. Han menar att utan elever och tilläggsbeloppet från kommunens elevhälsa så ökar skolans kostad.

Förslaget har fått flera att reagera, bland annat en mamma till en pojke med Aspergers syndrom.

– Alla barn har olika behov. Han klarar inte av att det ska komma flera olika personer. Det funkar inte.

Pojken fick diagnosen för ett år sedan och har enligt utredningen behov av assistans alla timmar i skolan. Under sitt första skolår har han delat assistent med en annan elev i samma klass.

För honom, menar mamman, är förslaget om en personalpool förödande.

– Det fungerar när alla är på plats och allting är som det ska. Men det fungerar absolut inte när assistenten är borta. Då dippar han så att jag får åka ner akut och vara med i skolan, så jag jobbar ideellt där ibland.

Pojken har hundra procent närvaro i skolan i dag.

– När han mår dåligt är min tanke att jag ska följa med honom till skolan, att vi ska jobba för att han ska vara där och klara det tillsammans, berättar mamman.

I måndag fick pojken veta att hans assistent inte ska vara kvar.

– När vi gick till skolan dagen därpå sa han till mig att "jag kommer inte att klara tvåan".

– Det fungerar knappt i dag med de få resurser som skolan har. Jag tycker om skolan, personalen och rektorn, men det finns inte resurser i dag, så jag förstår inte hur det ska bli till hösten, säger mamman.

Enligt henne tittar skolan just nu på vilka timmar sonen inte behöver assistent.

– Det är det enda jag har hört hittills. Jag kan som vanligt inte berätta för honom vad som ska hända för jag har ingen aning.

Mamman är ensamstående och har tagit delvis tjänstledigt från sitt jobb för att kunna hjälpa sin son. Även andra familjemedlemmar rycker ofta in och hjälper till för att familjens vardag ska fungera.

– Jag vet inte vad jag ska göra mer.

Tanken med personalpoolen är att de som ingår i den ska vara placerade i Marmorbyns skola, på Slottsskolan F-6 respektive 7-9 medan en förblir placerad på Sävstaskolan. När det behövs elevassistens i form av inhopp och vikariat på andra skolor ska poolen rycka in.