I helgen hade Vänsterpartiet i Sörmland sin valkonferens i Eskilstuna där listorna till region- och riksdagsvalen fastställdes. Oxelösundaren Lotta Fornarve som just nu gör sin första mandatperiod fick förnyat förtroende och blir förstanamnet på listan även till valet 2018.

– Jag är stolt och glad över att återigen toppa Vänsterpartiet Sörmlands riksdagslista. Det är roligt att få förtroendet igen och som det ser ut i opinionsmätningarna just nu är det ganska stor chans att jag får sitta kvar i riksdagen, säger hon.

I dag är hon, förutom riksdagsledamot, ledamot i försvarsutskottet, suppleant i utrikesutskottet, utbildningsutskottet och Europarådets svenska delegation.

Om du får sitta en mandatperiod till – vad kommer du att försöka göra då?

– Jag ska fortsätta att driva vänsterpolitik med ökad rättvisa, jämställdhet och minskade ekonomiska klyftor. Sedan är de första fyra åren lite av en inkörsperiod. Det är först nu jag känner mig lite varm i kläderna. Det tar sin tid att sätta sig in i jobbet, säger Fornarve.

En till oxelösundare finns med högt upp på Vänsterpartiets riksdagslista. Patrik Renfors (V) på en tredje plats, men det brukar inte räcka för partiet i Sörmland.

– Vi har haft ett mandat från Sörmland under lång tid och jag tror att vi aldrig haft mer än så, säger Fornarve.

Till förstanamn på regionlistan valdes Lotta Back (V) från Flen.