Den senaste veckan har mer än 1800 medlemmar anslutit till en Facebook-grupp med arbetsnamnet "Happy friday" inför ett evenemang på Stortorget i Katrineholm. På fredag är det på eftermiddagen dags för "Tillsammans för varje människa", som nu finns som ett evenemang på Facebook. På Stortorgets scen står Fogelstadkören från "Kvinnorna och staden", den syriske poeten Wafai Laila, eldsjälen Mohammed Mohammed, musikern Peter Henriksson, dansarna Zaki och Cia, Mama Morrigan, Ingrid Falk med 7 september-kören, med flera.

Fokus är på glädje och solidaritet, på mänskliga rättigheter i allmänhet och på kvinnors rättigheter, HBTQ-frågor och flyktingfrågan i synnerhet.

Initiativtagare till eftermiddagen på Stortorget, två dagar före valet, är Jenny Skarstedt, till vardags avdelningschef på Katrineholms kommuns kulturförvaltning. På fredag är det dock privatpersonen Jenny Skarstedt som håller i trådarna. "Tillsammans för varje människa" har ingen koppling till någon organisation eller något politiskt parti, framhåller hon.

Artikelbild

Zaki och Cia, med efternamnen Hussein och Ronach, radarparet från Lyckliga gatorna och Katrineholmsrevyn, medverkar på Stortorget på fredag.

Det handlar enbart om att Skarstedt kände ett behov av att markera vikten av att inte glömma bort vad FN:s konventioner om de mänskliga rättigheterna står för. Hon ser det som sin plikt att vara en röst för grupper som kanske inte vågar eller orkar höja den i rådande samhällsklimat.

– När jag hörde att Jimmie Åkesson skulle prata i Stadsparken ville jag balansera med ett arrangemang för mänskliga rättigheter, säger Jenny Skarstedt.

Hon började undersöka intresset för ett evenemang och fick ett enormt gensvar. Hon fick tillstånd att genomföra "Tillsammans för varje människa" med en scen på Stortorgets östra sida och det har inte varit svårt att fylla eftermiddagen med programpunkter. Hjälpande händer har dykt upp överallt för att kunna genomföra ett evenemang helt utan budget.

– Katrineholmsrevyn har hyrt scenen, andra har lånat ut teknik, säger Jenny Skarstedt som under planeringen har fått flera nya bekantskaper.

Artikelbild

Syriske poeten Wafai Laila kommer till Stortorget.

Hon har hört att många familjer planerar att tillbringa fredagseftermiddagen på Stortorget och hon hoppas också att politiker från de partier som har valstugor på torget kommer att lyssna.

– Det är bara tillsammans som vi kan förändra något. Då behöver vi vara tillsammans. Det är hela poängen med gemenskap. Och kultur är ett bra sätt att prata om saker på.