- Folk hör av sig till mig då de vill ha tag på sina släktingar. Det kan vara adopterade eller fosterbarn som söker sin biologiska familj. Ibland lyckas jag få fram både halvsyskon och föräldrar och får jag fram en hel släkt är det ett tacksamt jobb jag har, säger Göran. Andra vänder sig till honom för att de inte vet något om släkten och vill veta mer.
I Amerikaforskningen har Facebook varit till stor hjälp de senaste åren. Genom den sidan kan Göran hitta eventuella släktingar och sedan förmedla kontakten släktingarna emellan.
I Sverige finns folkbokföringen och kyrkböcker, men på andra håll kan det vara annorlunda.
- I Amerika har man folkräkning vart tionde år. Vad som hänt däremellan kan vara svårt att få reda på, berättar han.
- Det är ett spännande arbete, man får inte bara ett släktregister utan varje enskild persons levnadshistoria från vaggan till graven.
Göran ärvde efter sin gammelfarfar en kartong full med handlingar om den egna släkten. Hans farfars farfar hade en bror som emigrerade till Amerika.
- Det var bara en stor svart punkt. Ingen visste vad som hade hänt brodern. Jag startade min forskning där och det visade sig att den största delen av min släkt finns i USA. De allra flesta som finns kvar i livet svarade på de hälsningar jag har skickat. Några har varit på besök och några väntas eventuellt i sommar, andra kommer nästa år, berättar Göran Stenström.
Släktforskningen, eller deckararbetet, bedrivs i paret Stenströms bostad. I en byggnad intill det röda huset med vita knutar har Göran sitt andra arbete – en inramningsverkstad. På väggarna hänger olika tavlor med kattungar och olika skämtteckningar men också några tryck med Carl Larssons hustru Karin, som vattnar pelargoner.
- Karin Larsson, som föddes Bergöö, var faktiskt en avlägsen släkting till mig.
På en verktygstavla hänger alla verktyg prydligt på sin plats.
- Det gäller att vara noggrann. Det är som med släktforskningen, det får inte bli fel någonstans.
Intill ramverkstaden i en annan del av ladugården huserar två tuppar av Hedemorarasen tillsammans med sina sex hönor. Dem köpte Göran och makan Birgitta för något år sedan. Nu väntar de på kycklingar till våren och sommaren.
Göran och Birgitta Stenström har bott i Nästorp sedan 1978. I hemmet huserar även barnen Joakim och Emma, 16 och snart 15 år gamla.
Utanför husknuten står en spark i en tynande snödriva. Göran använde den när han skulle ta sig från hemmet till sin arbetsplats ett 30-tal meter bort då det var som halast. I ett tidigare arbetsliv har han både arbetat vid SKF i Katrineholm och kört långtradare över halva Sverige med utgångspunkt från Örebro. År 1999 genomgick han en magoperation och fick aldrig riktigt tillbaka orken efter det. 2004 gick han in i väggen. 2010 började han jobba med släktforskning och ramverkstaden på heltid. Tre år har gått sedan dess. Han trivs med livet och med det börjar orken komma tillbaka.