I augusti 2024 införde Tekniska verken en ny prismodell med effektavgift i Katrineholm. Nu har företaget gjort en mätning för att se om effektavgifterna gett önskat resultat, nämligen att minska belastningen på elnätet.
Som grupp har de cirka 10 000 elnätskunderna, som berörs av den nya prismodellen i Katrineholm, sänkt sina kostnader med cirka tre procent.
– Det är ännu lite för tidigt att säga att vi ser en tydlig förändring totalt sett för samtliga kunder, eftersom det rör sig om en stor grupp som även har olika förutsättningar. Men vi har kommit en bit på vägen och det börjar röra sig åt rätt håll, säger Jesper Hagbom, divisionschef för distribution på Tekniska verken.
Den största förändringen syns hos en grupp om 450 elbilsägare som bolaget haft möjlighet att följa, och som sänkt sin sammanlagda maximala effektanvändning med 10 procent.
– Vi ser att många elbilsägare redan nu gör medvetna val vilket är väldigt positivt. Jag vill verkligen uppmuntra fler att göra aktiva val och exempelvis undersöka sitt eget laddmönster. Att ladda med lägre effekt under en längre tid gynnar både plånboken och elnätets kapacitet. Samtidigt har jag stor respekt för att det i vissa lägen kan vara svårt att sprida ut och vara flexibel i sin elanvändning, säger Jesper Hagbom.
Kalle och Anette Andersson i Knektbacken, utanför Flodafors, toppar enligt Tekniska verken listan över kunder som lyckats bäst med att få ner sina elnätskostnader sedan den nya prismodellen infördes. De hör till de cirka 70 elnätskunder som valt den alternativa prislistan och som kunnat påverka sina kostnader positivt genom att flytta sina effekttoppar från dag till natt. En av de stora anledningarna till detta är att paret installerade en solcellsanläggning med tillhörande batteri. Batteriet laddas dels upp av solen, men också av elnätet – på tider då elen är billig.
– Sedan kan vi använda batteriet på dagen, det räcker oftast fram till kvällen, säger Kalle Andersson.
Huset värms med ved, så det är egentligen bara hushållselen som går åt plus att paret har en bil av typen plug-in hybrid.
– Batteriet räcker resan in till Katrineholm och tillbaka, säger Kalle.
Genom att välja den alternativa prislistan på elnät, ha ett timprisavtal på elförbrukningen, använda solceller och batteri har paret lyckats minska den inköpta elen från cirka 9 000 kWh till 4 400 kWh på ett år.
Solcellsanläggningen och batteriet var trots statliga subventioner en ganska dyr investering, och det kommer ta många år innan den betalat av sig.
– Man får se det som en investering i fastigheten, det höjer ju värdet på huset. Man kan lika gärna investera i stället för att ha pengarna på ett sparkonto till dålig ränta, säger Kalle.
Den som väljer den alternativa prislistan måste vara medveten och aktivt kunna styra över sin förbrukning till tider när det är låg belastning. Annars kan de bli mycket dyrare om man exempelvis skulle tvingas ladda elbilen mellan klockan 17 och 18 en vardag när belastningen är som högst.
– För oss, som är pensionärer och är hemma, fungerar det bra. Man måste också ha ett timprisavtal på elen, annars lönar det sig inte, säger Anette Andersson.
Paret Anderson har både koll och intresse och kanske är det därför de lyckats bäst med att kapa sina kostnader. Kalle var tidigare elektriker och Anette har arbetat med elfakturering innan de blev pensionärer.
– Jag tror att många inte förstår det här med elpriset och elnätspriset, det är så många delar, säger Anette.