– Eleverna kommer att erbjudas plats i våra verksamheter. De flesta eleverna i de lägre årskurserna tillhör antingen Bie, Valla eller Sköldinge skolors upptagningsområde och kommer att erbjudas plats där. I år 7-9 erbjuds eleverna plats på en av de tre högstadieskolorna, säger Helene Björkqvist, chef för bildningsförvaltningen.
Friskolan har fört diskussioner med kommunen om det ekonomiska läget och bildningsförvaltningen har känt till att elevantalet har minskat. Därför kom beskedet om nedläggning inte som en chock.
– Men det är alltid tråkigt när skolor läggs ner, eftersom det påverkar och oroar barn och föräldrar, säger Helene Björkqvist.
En friskolas elever som inte går i sin hemskola får enbart rätt till skolskjuts om det inte innebär några extra kostnader eller organisatoriska problem för kommunen. Just att skolskjuts inte kan erbjudas har bidragit till att färre elever med åren har valt Floda friskola.
Kommunen har försökt att hjälpa till att hitta en lösning för Floda genom att erbjuda nyanlända elever plats i friskolan.
– Vi har diskuterat om vi kunde samordna med flytten till Valla skola för Interkulturella enheten, säger Björkqvist.
Men inte heller där har skolskjutsbekymret kunnat lösas på grund av svalt intresse bland föräldrarna.
Nu ska de 130 eleverna från förskola till nian som skulle börja Floda friskola i höst fördelas på övriga skolor i kommunen.
Helene Björkqvist anser att samarbetet med Floda friskola har varit bra och beklagar att elevunderlaget inte har räckt till.
På tisdag blir det ett informationsmöte med föräldrar i Floda, där bland andra förvaltningsledningen från kommunen kommer att vara på plats.
Johan Söderberg (S), bildningsnämndens ordförande, säger i en kommentar att kommunen hade haft lite på känn att det var svårt för Floda friskola att få ihop ekonomin.
– Det är tråkigt att de inte lyckades fortsätta sin verksamhet. Däremot har vi beredskap inom bildningsnämndens verksamhet att erbjuda plats till eleverna och förskolebarnen, säger Johan Söderberg.