Ett par veckor in på läsåret är föräldrarna som efter Floda friskolas nedläggning valde Sköldinge skola för sina barn fortfarande på krigsstigen.
När den kommunala skolan i Flodafors lades ner för sju år sedan ordnade kommunen med övergångsregler så att barnen fick välja mellan Sköldinge, Valla och Bie skola. Så är icke fallet sju år senare. Det nu aktuella ärendet gäller ett 20-tal barn som har Valla som hemskola, men som fick plats på Sköldinge skola det här läsåret. Flera av föräldrarna säger att de, på ett möte med kommunen efter nedläggningsbeskedet, fick intrycket att kommunen skulle kunna ordna skolskjuts även för elever som inte tillhör Sköldinge skola.
Men som KK nyligen berättade kom skolskjutsavslagen som en kalldusch i brevlådan en vecka före skolstart.
Alla barn som valde Sköldinge skola har dock blivit kvar där. Några av dem cyklar till skolan, men majoriteten får skjuts av sina föräldrar.
– Vi bränner koldioxid, säger Torbjörn Martinsson apropå föräldrarnas synpunkter på miljöaspekten.
Han, och många med honom, ifrågasätter argumenten för kommunens hållning som bildningsförvaltningens verksamhetschef Jörgen Rüdeberg framförde i KK. Uppgiften att det inte blir någon större skillnad i miljöpåverkan då många av barnen går på fritids och därför ändå skjutsas till och från skolan, den stämmer inte.
– Inget av barnen går på fritids, säger föräldrarna.
Serine Nordskott tillägger att ytterligare en aspekt är den ökade trafiken till Sköldinge skola. Den skapar oro för säkerheten.
Uppgiften att det skulle bli 100000 kronor dyrare med utökad skolskjuts till Sköldinge ifrågasätts av föräldrarna. De kan inte förstå hur prislappen för skjuts kan vara så olika när det är lika långt till de båda skolorna. Nu vill de berörda familjerna att politikerna ska besluta att de två aktuella skolorna ska räknas som en enhet, så att eleverna får skjuts till den skola de väljer.
Men föräldrarna vill också lyfta frågan till att handla om landsbygdens framtid. "Hos oss är det enkelt att hitta en utbildning som passar just dig. Våra skolor finns nära runt om i hela kommunen", citerar Emma Jönsson ur kommunens marknadsföring av skolorna. Hon tycker inte att orden har förankring i verkligheten.
– Här får barnen inte ens plats i en buss. Det här sätter käppar i hjulet för en levande landsbygd.
Inga föräldrar planerar i nuläget att flytta barnen till hemskolan i Valla.
– Vi rycker inte upp dem en gång till, säger Annicka Östling.